Şirketler arasında konsolidasyon, özellikle çok ortaklı işletmelerde, pay sahiplerinin bilgilendirilmesini amaçlayan önemli bir süreçtir. Aynı zamanda, yatırım yapan ve fon aktaran tüm kuruluşlara adil ve tarafsız bilgi sağlayan bir yöntemdir. Konsolidasyon terimi, uluslararası borçlanma işlemlerinde sıkça kullanılan bir terim olup, uzun vadeli faiz tarihi veya getiri anlamına gelmektedir. İngilizce "consolidation" kelimesinden türetilen bu terim, günümüzde "konsolidasyon" olarak kullanılmaktadır. İş dünyasında sıkça kullanılan bu terim, ticaretten tıbba kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. 

Konsolide işlemler genellikle şu aşamaları içerir: 

“Belirlenen raporlama tarihinde ana şirket ve bağlı ortaklıkların finansal tablolarının hazırlanması. Hazırlanan finansal tablolardaki her bir kalemin, yabancı ve yerli kaynaklar, varlıklar, gelirler ve giderlerin toplanması ve bir araya getirilerek hesaplanması. Var olan finansal tabloların, tek bir şirkete aitmiş gibi görünmesini sağlamak için elimine edilmesi gereklidir.” 

Konsolidasyon Yöntemleri Nelerdir 

Tam Konsolidasyon  

Tam konsolidasyon yöntemi, ana şirketin varlıklarını, yükümlülüklerini ve öz kaynaklarını bağlı ortaklık olarak kaydetmesini sağlar. Tüm bağlı ortaklık gelir ve giderleri, ana şirketin gelir tablosuna aktarılır. Böylelikle, bir yan kuruluşun hesabı, ana şirketin tam kontrolü altındadır. Ana şirket ve bağlı ortaklık gelir tablosu ayrı ayrı raporlanır. 

Oransal Konsolidasyon  

Oransal konsolidasyon, katkı oranlarını temel alır ve amaç, ortak girişim finansal tablolarını oluşturmaktır. Bir işletmenin varlıklarını, yükümlülüklerini, öz kaynaklarını, gelir ve giderlerini, girişime katkısına göre dağıtır. 

Öz Sermaye Konsolidasyonu 

Öz sermaye konsolidasyonu, yatırımcının bağlı ortaklık üzerinde tam kontrole sahip olmadığı durumlarda kullanılır. Ana şirket, bir iştirakte elde tutulan yatırımı bir varlık olarak kabul eder ve gelecekte elde edilecek geliri raporlarında muhasebeleştirir. 

Kuantum Işınlama Nedir? Kuantum Işınlama Nedir?

Konsolidasyon süreci, şirketler arasındaki ilişkileri şeffaflaştırarak ve güçlendirerek, işletmelerin başarılı bir şekilde büyümesine katkıda bulunur. 

Muhabir: Ebrar Çelik