SİBEL BAY
Avustralya Futbol Federasyonu, FIFA'nın teklifler için son tarihinin geçmesine saatler kala 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmayacağını duyurdu. Bu durum ise Suudi Arabistan'ın önünü açmış oldu.
Avustralya’nın spor yönetim organından yapılan açıklamada, "FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için teklif verme fırsatını araştırdık ve tüm faktörleri göz önünde bulundurarak, 2034 yarışması için bunu yapmama sonucuna vardık" denildi.
Avustralya Futbol Federasyonu’nun Gözü 2026 AFC Kadınlar Asya Kupası'nda
Bunun yerine Avustralya Futbol Federasyonu, 2026 AFC Kadınlar Asya Kupası'na ve 2029 FIFA Dünya Kulüpler Kupası'na ev sahipliği yapmaya odaklanacak.
Avustralya Futbol Federasyonu, "Uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapmak için, Avustralya zaman dilimleri yayıncılar için önemli fırsatlar sağlıyor ve Asya ve Okyanusya'daki milyarlarca insana temas mesafesindeyiz, bu da yarışmalar için güçlü bir ticari görünüm sağlamaya yardımcı oluyor." dedi.
FIFA daha önce turnuvanın Asya veya Okyanusya'da düzenleneceğini açıklamıştı ve salı günü ülkelerin teklif vermesi için son gündü. Avustralya'nın çekilme kararı, Suudi Arabistan'ı ilan edilen tek aday olarak bıraktı.
Suudi Arabistan’a Diğer Ülkelerden Destek
Associated Press'in bu ayın başlarında bildirdiğine göre körfez ülkesi, 2034 turnuvasına ev sahipliği yapma konusundaki ilgisini iyi bir şekilde duyurdu ve aralarında Endonezya, Özbekistan, Lübnan, Hindistan ve Japonya'nın da bulunduğu Asya Futbol Konfederasyonu üyelerinden destek aldı.
Japon federasyon yetkilisi Tsuneyasu Miyamoto, Suudi Arabistan'ı "uzun futbol geçmişi" nedeniyle överek, "Japonya'nın 2050 yılına kadar FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma planı var ancak artık Asya'nın birlik olup (2034 için) tek bir teklifte bulunmasının zamanı geldi" dedi.
İnsan Hakları Örgütlerinden Eleştiriler Gelmeye Devam Ediyor
Bu kadar güçlü desteğe rağmen Suudi Arabistan muhtemelen tartışmalı bir ev sahibi olarak görüldü ve insan hakları örgütleri tarafından bu hareketi kınandı.
Küresel girişimler direktörü Minky Worden, "FIFA'nın, korkunç insan hakları siciline ve her türlü izlemeye kapalı kapıya rağmen Suudi Arabistan'a 2034 Dünya Kupası'nı verme olasılığı, FIFA'nın insan haklarına yönelik taahhütlerinin bir sahtekârlık olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
Yardım kuruluşunun ekonomik ve sosyal adalet başkanı Steve Cockburn, "FIFA artık ev sahiplerinden insan hakları politikalarına nasıl uymalarını beklediğini açıkça belirtmeli" dedi. "Ayrıca ciddi insan hakları risklerinin inandırıcı bir şekilde ele alınmaması durumunda ihale sürecini durdurmaya da hazırlıklı olmalıdır. FIFA'nın işçi haklarını korumaya, ifade özgürlüğünü sağlamaya ve Dünya Kupası ile bağlantılı ayrımcılığı önlemeye yönelik bağlayıcı garantiler elde etmesi için en iyi şans, ev sahibi takım onaylandıktan ve turnuva hazırlıkları başladıktan sonra değil, ev sahibi seçim sürecidir."
Ülke, geçen yıl 147 kişiyi idam ederek idam cezasını verimli bir şekilde kullandığı için sık sık eleştiriliyor.