SİBEL BAY

47 yaşındayken hobi olarak başladığı ahşap oyma sanatını mesleğe dönüştüren ahşap oyma sanatçısı Hasan Uysal, herhangi bir hocası, öğreticisi ve ustası olmadan, tamamen kendi uğraşları ile bulunduğu konuma geldiğini söylüyor.

Kendi Ürettiği Özel Bıçaklarla Ahşapları İşliyor

Yaklaşık 22 yıl boyunca ahşap oyma sanatı ile ilgilenen Hasan Uysal, “3 boyutlu rölyef, derin oyma yapıyorum. Benden çok daha üst seviyede oyma yapan ustalarımız olsa da benim yaptığım türden oyma yapan oldukça nadirdir. Çünkü çok meşakkatli bir iştir.” diye konuştu.

 Uysal aynı zamanda kendi üretimini yaptığı bıçakları kullanarak sanatını icra ediyor. Ürettiği bıçakların detay bıçakları olduğuna değinen Hasan Uysal, bıçaklarının patentini de almayı düşünüyor.

“Ahşap ile Yolumu Buluyorum”

Ahşap ile uğraşmanın insana sunduğu yararlardan bahseden Uysal, “Yıllar önce internet üzerinden ahşap ve marangozluğa ilişkin bir profesör tarafından yazılmış 11 maddelik bir yazı okumuştum. Yazıda, ‘Ahşap oyma işi ile uğraşan kişilerde sinir, stres, gam, keder kalmaz. Çünkü her bir darbede içinizdeki olumsuzlukları birer birer atarsınız’ yazıyordu. Bu yazının da benim bu sanata yönelmemde büyük bir etkisi olmuştu. Uğraştığımız nesne olan ahşabın gerçekten de yatıştırıcı bir etkisi vardır, kokusu, canı, yolu vardır. Ben ahşap oyma yaparken bir yandan da ahşap ile konuşurum. Konuşurum ve o yolu bulurum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müzeler Günü Mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müzeler Günü Mesajı

Ahşap oyma ustası Hasan Uysal aynı zamanda, ahşabın Allah tarafından yaratılan en mükemmel nesne olduğuna değinerek şu sözleri ekledi:

“Ahşap, insana en yakın ve en sıcak nesnedir. Canlıdır. Geri dönüşebilir. İnsan Ruhuna da iyi gelir, huzur ve mutluluk verir. Ahşapla uğraşmak bir nevi terapidir.”

“Ahşap Oymacılığın Yaşatılması İçin Okullarda Ders Olarak Verilmesi Şart”

 “Şu an Türkiye’de ahşap oymacılığı ile uğraşan yaklaşık 70 kişi bulunuyor. Ben bu sanatın yaşatılması adına gerekli adımların atılmasını umuyorum. Başlayacak olan gençlere ise kararlı olmalarını öneriyorum. Ben bu işi yapacağım denildiği zaman, o iş kafada bitmiş demektir. Ben de ilk başladığımda acemiydim ancak çalışarak kendimi geliştirdim. O nedenle bir işi kafada bitirmek ve başlamak çok önemlidir.” diye konuşan Uysal, ahşap oymacılığın kaybolmaması ve geçmişten günümüze geldiği gibi, gelecek kuşaklara da aktarılması için gerekli adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Editör: Sibel BAY