SİBEL BAY

58 yaşındaki bakır ustası Zekai Canbaz, Ankara Kalesi’ndeki imalathanesine 45 yıldır bakırcılık yapıyor.

Bakırın dövülerek işlendiği bu sanat, günümüzde eskisi gibi değer görmüyor.

Sobacılar Çarşısı’nda Piknik Hareketliliği Başladı Sobacılar Çarşısı’nda Piknik Hareketliliği Başladı

Ülkemizin hemen her yöresinde önemli bir geçim kaynağı olarak süregelmiş olan bakırcılık, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis’te M.Ö.7 bin tarihlerine dayanıyor.

Bakırcılık alanında en etkin ustalardan biri olan Zekai Canbaz, çırak olarak başladığı 1978 yılından beri bakırcılıkla uğraşıyor ve bu sanatın yaşaması için uğraşlarına devam ediyor.

Çırak Bulmak İmkânsızlaşıyor

Eskiden el sanatları ile uğraşmanın ve bir meslek edinmenin çok önemli olduğunu ifade eden Canbaz, “Eskiden el sanatlarının kıymeti daha fazla biliniyordu. Şu an gençlerin de bir sabrı kalmadı. Bizler eskiden ustalarımızın yanındayken saygıda kusur etmezdik. O dönemler çıraklık maddi bir kazanç değil, öğrenme üzerine işliyordu. Ancak günümüzde maddi kaygılarla hareket edildiği için mesleklere yönelik bir rağbet kalmadı.” diye konuştu.

Çocukluk dönemlerindeyken bakırcılığa başladığını dile getiren Zekai Canbaz, farklı türden desenleri ve yaratıcılığını kullanarak bakıra hayat veriyor.

Son Çırak

Günümüzde bakırcılığın kaybolmaya yüz tutmuş meslek dalları arasında olduğunu belirten Canbaz, kendisinin de son çırak olduğunu söyleyerek, “Bu ve benzeri meslekleri canlandırmak için devletin mutlaka bir el atması gerekmektedir. Mesleklerin yaygınlaştırılması adına okullarda dersler verilmelidir.” dedi.

Her Şeyi Kendisi Tasarlıyor

Her şeyi kendisinin tasarlayarak yaptığını ifade eden Bakır Ustası Zekai Canbaz, “Buradaki her şeyi kendim düşünerek, tasarlayarak ve yorumlayarak ortaya çıkarıyorum. Tamamen kendi yaratıcılığımı konuşturuyorum. Burada sanatın yaşaması adına mücadele veriyorum. Umarım doğru ve kurtarıcı adımların atılarak hareket edilir.” diye konuştu.

Editör: Sibel BAY