Balistik füzeler, güdümlü veya güdümsüz olabilir. Güdümsüz balistik füzeler, önceden belirlenmiş bir yörünge izler ve uçuş sırasında yönlendirilemezler. Güdümlü balistik füzeler ise uçuş sırasında kontrol edilebilir ve hedeflerine daha hassas bir şekilde ulaşabilirler.

Balistik Füzelerin Menzilleri

Kısa menzilli balistik füzeler 1.000 kilometreden az, Orta menzilli balistik füzeler 1.000 ila 3.500 kilometre arasında menzile sahiptir. Orta ve uzun menzilli balistik füzelerin 3.500 ila 5.500 kilometre arasında menzili vardır. Kıtalararası balistik füzeler ise 5.500 kilometreden fazla menzile sahiptir.

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne Başvurular Başladı TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne Başvurular Başladı

Balistik Füze Nasıl Çalışır?

Balistik füzelerin çalışma prensibi, Newton'un hareket yasalarına dayanmaktadır. Füze fırlatıldığında, motorları yanar ve füzeyi atmosferin dışına iterek yüksek bir hıza ulaştırır. Motorlar yandıktan sonra, füze hedefine doğru ilerler.

Balistik Füzelerin Kullanımı

Balistik füzeler, stratejik ve taktik amaçlı olarak kullanılırlar. Stratejik amaçlı balistik füzeler, uzun menzilli nükleer saldırılar için kullanılır. Taktik amaçlı balistik füzeler ise daha kısa menzilli hedeflere karşı kullanılır.

Balistik füzeler, oldukça yıkıcı silahlardır ve kullanımı büyük bir risk taşır. Bu nedenle, balistik füzelerin yayılması ve kontrolü uluslararası güvenlik için önemli bir konudur.

Balistik füzelerin ilk örnekleri II. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından geliştirilmiştir.

Günümüzde birçok ülke balistik füze teknolojisine sahiptir.

Balistik füzelerin kullanımı uluslararası antlaşmalarla düzenlenmektedir.

Muhabir: Hasan Erdoğan