NECMETTİN KURUCU
Kaplarda yetiştirilen insandan türetilmiş küçük beyin organoitlerinde, iki taraflı simetrik iki optik kabın, insan embriyosundaki göz yapılarının gelişimini yansıtacak şekilde büyüdüğü görüldü.
Almanya'daki Düsseldorf Üniversite Hastanesi'nden sinir bilimci"Çalışmamız, beyin organoidlerinin ışığa duyarlı ve vücutta bulunanlara benzer hücre türlerini barındıran ilkel duyusal yapılar üretme konusundaki olağanüstü yeteneğini vurguluyor" dedi.
Sinir bilimci ayrıca,"Bu organoidler, embriyo gelişimi sırasında beyin-göz etkileşimlerinin incelenmesine, konjenital retina bozukluklarının modellenmesine ve kişiselleştirilmiş ilaç testi ve transplantasyon tedavileri için hastaya özel retina hücre tipleri üretilmesine yardımcı olabilir." diye konuştu.
Beyin organoidleri, düşündüğünüz gibi gerçek beyinler değildir. Bunlar, birçok farklı doku tipine dönüşme potansiyeline sahip, yetişkin insanlardan toplanan ve ters mühendislikle kök hücrelere dönüştürülen indüklenmiş pluripotent kök hücrelerden büyütülen küçük, üç boyutlu yapılardır.
bu yapıları doğrudan büyütmek yerine, bunların beyin organoidlerinin entegre bir parçası olarak yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini görmek istedi. Bu, optik yapıları tek başına büyütmek yerine, iki doku tipinin birlikte nasıl büyüyebileceğini görmenin faydasını da ekleyecektir.
Araştırmacılar makalelerinde "Göz gelişimi karmaşık bir süreçtir ve bunun anlaşılması, erken retina hastalıklarının moleküler temelinin desteklenmesine olanak sağlayabilir. Dolayısıyla, uygun göz oluşumu için gerekli olan, proksimal ucu ön beyne bağlanan, gözün primordiyumu olan optik kesecikleri incelemek çok önemlidir." diye yazdı.
Organoidlerin geliştirilmesine yönelik önceki çalışmalar, retina hücrelerinin kanıtlarını gösterdi ancak bunlarda optik yapılar gelişmedi, bu nedenle ekip protokollerini değiştirdi. Nöral farklılaşmanın erken aşamalarında tamamen nöral hücrelerin gelişimini zorlamaya çalışmadılar ve göz gelişimine yardımcı olması için kültür ortamına eklediler.