Boş gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesine rağmen embriyonun oluşmaması durumunu tanımlar. Bu durumda, gebelik kesesi ve plasenta normal şekilde büyür, ancak içi embriyo tarafından doldurulmaz. Boş gebelik, genellikle erken gebelik belirtileriyle başlar, ancak embriyonun gelişimi durduğunda belirtiler kaybolur.
Gebelik testi pozitif çıktığında, ancak ultrasonda embriyo bulunmaması durumu, boş gebeliği teşhis etmek için kullanılan bir işarettir. Boş gebelik genellikle düşükle sonuçlanır ve bazı durumlarda ilaç tedavisi gerekebilir.
Boş gebeliğin nedenleri arasında kromozomal veya genetik problemler öne çıkar. Yumurta ve sperm birleşmesinden sonra embriyo oluşmaz veya oluşan embriyo normal şekilde gelişemez. Bunun yanı sıra, düşük kaliteli sperm ve genetik faktörler de boş gebeliğe yol açabilir.
Ancak, boş gebelik yaşayan bir kadın, sonraki gebeliklerinde sağlıklı bir gebelik geçirebilir. Bu nedenle, boş gebelik yaşayan kadınların umutlu olmaları ve doğal yolla veya tıbbi müdahaleyle yeni bir gebelik denemeleri önerilir.