ARDA KEMAL ATAY

Konut kiralarında yaşanan artışa ilişkin açıklamalarda bulunan Emlak Danışmanı İlyas Doğu,"kiracı ve ev sahipleri arasında tartışmalara neden oluyor. Tartışmalar, bazen cinayetle bazense intiharla sonuçlanıyor" dedi.

Konut Kiralarında Artışı Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Ne yazık ki kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalar son bulmuyor. Bu konuda her iki kesimi de üzmeyecek bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Hayat pahalılığıyla mücadele eden kiracılar fazla kira ödemek istemiyor. Ev sahibi ise aynı sebeplerden kirasını artırmak istiyor. Bu anlamda kirada alt sınır üst sınır düzenlemesi olmalı, ev sahibi ve kiracı bu kurala uymalı. Aksi takdirde anlaşmazlıklar devam edeceği gibi maalesef hiç istenmeyen sonuçların da son bulmayacağını gösteriyor. Biz emlakçılar olarak bu gibi durumlarda sıkıntı yaşıyoruz. Oysaki bizim ticari ahlakımız müşteri memnuniyeti sınırsız olsun. Ne mülk sahibi ne de onu kiralayan üzülmesin istiyoruz. İnşallah bu konu hakkında sayın yetkililer en güzel çözümü bulurlar.

Ev Sahipleri Yüzde 25'lik Zam Orana Ne Kadar Uyuyor?

Birçok kiracı kiraları artırmaması yönünde ısrarcı oluyor ve anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Asıl sorun işte bundan sonra başlıyor. Olaylar büyüyerek tartışmaya dönüşüyor sonra kavgalar ortaya çıkıyor. Artık bu durum mahkemeye kadar intikal ediyor. Sonuç olarak iki tarafta sıkıntı yaşıyor. Vatandaşı sıkan durum enflasyonun yüksek olması. Dolayısıyla %25 kira artışı çok düşük kalıyor. Enflasyonla mücadele eden ev sahibi de kirasını artırmak istiyor. Bugün daire fiyatları yaklaşık %300 ile %500 artmış mülk sahibi olan vatandaş değer artışına göre %25 oranın yani  kiranın çok düşük kaldığını düşünüyor. Bu da anlaşmazlık olmasında büyük rol teşkil ediyor. Evet maalesef genelde %25 uygulanmıyor.

Ev Sahibi Olmak İsteyen Vatandaşlara Herhangi Bir Kredi İmkanı Sağlanıyor Mu?

Kredi çekmek artık zorlaştı. Örneğin 750 bin TL kredi talep ediyorsun teklif edilen rakam 300 bin TL. Konut almak isteyen müşterilerimiz bu konuda çok muzdarip. Daha sonra parası çıkmayınca kredi de eksik çıkınca ev sahibi olamıyor. Vatandaş her seferinde ucuz ev derdine düşüyor. İşte asıl sıkıntı da bu konuda başlıyor çünkü ucuz ev kalmadı. Şimdi en ucuz ev ya kot 1 yada kot 2 dairelerinden oluşuyor. Buralar da tabi ne güneş görüyor ne de oturacak bir balkonu oluyor. Sonra çık çıkabilirsen bu işin içinden. Müşteri haliyle bu evleri beğenmiyor. Bütçesine uygun ev arayan vatandaş artık bir başka bahara kalıyor. Ben inanıyorum ki sayın yetkililer bu konuya bir çözüm bulacaklar. Mevcut hükümetimiz bu konuda birçok kez konut kredilerini düşük tutarak insanların ev almasına vesile olmuştur. Yine aynı kolaylığın sağlanacağını düşüyorum. Yoksa evi olmayan insanlar memleketlerine dönmek zorunda kalabilir, büyük mağduriyetler doğabilir. İnşallah kredi imkanı yeniden oluşur ve vatandaşlarımız tekrar eski alım gücüne sahip olurlar.

Adana’da Şampiyonluk Gecesi Kavgayla Bitti Adana’da Şampiyonluk Gecesi Kavgayla Bitti

Son Olarak Mülk Satışında Yaşanan Yeni Yasaya İlişkin Yorumunuzu Alabilir Miyim?

Artık mülk sahibi olmak eskisi kadar kolay olmayabilir. Malum harçların artması belediye rayiç değerleme oranlarının yükselmesi birde vatandaşın değeri düşük tutup vergiden avantaj sağlama gibi talepleri doğuyor. Oysaki hükumetimiz mağdur olmamak için gerçek değeri gösterin diyor. Son olarak haberlerde duyduğumuz "mülk satışında ekspertiz raporu uygulamaya geçecek tapuda gerçek değer gösterilecek" haber başlıkları da müşterilerimizi beklemeye sevk eden ayrı bir konu olmuştur. İnanıyorum ki ülkemiz en iyi refah seviyesine tekrar ulaşır ve kimse mağdur olmaz. Biz gayrimenkul işletmecileri olarak bu konuda üstümüze düşeni yapmaya hazırız. Her konuda hem vatandaşımıza hem hükümetimize elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Yeter ki ülkemiz kalkınsın, vatandaşımızın refah seviyesi artsın.