İletişim Başkanlığı, deprem anında yapılması gerekenlere dair önemli bir açıklama yaptı. Panik yapmamanın, telefonları yalnızca acil durumlar için kullanmanın ve hayat üçgeni oluşturarak baş ve boyun korunmasının gerektiği belirtildi. Ayrıca, sosyal medyadaki dezenformasyon içeriklerine karşı resmi kaynaklardan bilgi alınması gerektiği uyarısı yapıldı.

Panik Yapmayın Hayat Üçgeni Oluşturun

İletişim Başkanlığı, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, deprem sırasında izlenmesi gereken güvenli davranışlara dikkat çekti. Açıklamada, "Kesinlikle panik yapılmamalıdır" ifadesine yer verilerek, sakinliğin önemine vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca, "Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır" denildi.

Camdan Uzak Durun Asansör Kullanmayın

Paylaşımda, deprem sırasında çıkışlara ve merdivenlere yönelmenin tehlikeli olduğunun altı çizilerek, "Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır" ifadeleriyle vatandaşlar uyarıldı.

İstanbul’da Kesişmeler Sergisi: Çağdaş Sanat Sergisi İstanbul’da Kesişmeler Sergisi: Çağdaş Sanat Sergisi

Sarsıntı Sonrasında Güvenlik Önlemleri Önemli

Deprem sonrası için de çeşitli önlemler sıralandı. Açıklamada, "Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanaları kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir" denildi. Ayrıca, gerekli eşyaların alınarak toplanma alanlarına gidilmesi gerektiği belirtildi.

Resmi Kaynaklar Dışındaki Paylaşımlara Dikkat

Sosyal medyada dezenformasyonun yayılabileceği hatırlatılarak, "Sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemeli, doğru bilgi için resmi kaynaklar takip edilmelidir" uyarısı yapıldı.

Okulda, Ofiste, Evde Ne Yapmalı?

Farklı yaşam alanlarında izlenmesi gereken güvenli davranışlara da değinilen açıklamada, "Okulda, sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde çök-kapan-tutun hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır" denilerek özellikle kapalı ortamlardaki güvenlik adımları hatırlatıldı.

Kaynak: DHA