Mürvet KARA'nın 5 Şubat 2024 tarihli yazısı: Dijital Flört

Pek çok konuda yaşadığımız dijitalleşme, insan ilişkilerine de yansıyor. Artık “dijital flört” kavramı da literatürdeki yerini almış durumda.

Dijital flört, iki insanın dijital ortamda tanışıp flört etmesi durumunu nitelendirdiği gibi aynı zamanda mevcut flört hâlinin dijital iletişim mecraları yoluyla da desteklenmesi anlamına geliyor. Yani zaten gündelik hayatımızın içinde fiziksel varlığı olan bir insanla kurulan romantik ilişkinin gün içerisinde çeşitli mecralardaki yazışmalar ile iletişim kanalını kurması demek.

WhatsApp’teki mesajlaşmalarda yaşanan yanlış anlaşılmalar sonucunda ayrılan sevgililer, atılan nişanlar, biten arkadaşlıklar ve daha pek çok ilişki var. Gündelik iletişimimizin birçoğunu da bu mecralarda mesajlaşarak geçiriyoruz. Bu demek oluyor ki ilişkilerimiz pamuk ipliğine bağlı.

Mesajı okuyup dönmeyenler, mesajını okumayanlar, son görülme özelliği ile mavi tiklerini kapatanlar, daha nicesi. Hatta bu konuyla alakalı çeşitli mizah sayfalarında “Son görülmesi kapalı olan insan tehlikelidir” gibi birtakım genellemelere dayanan şakalar bulunuyor.

Mizah anlayışımızın içerisine bile girebilen bir konu, pek çok açıdan bizim için avantaj ve dezavantaj yarattığı için ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor. İlişkilerde mümkün mertebe sesli iletişimi tercih etmek bizi daha sağlıklı bir düzleme çekebilir. Ya da bu tür ayrıntılara kafa yormamak için önceden iki kişinin oturup “Bu tür şekilsel konulara sakın takılmayalım, bir şey olursa konuşalım, anlaşalım tamam mı” demesi gerekiyor.

Mesajlaşırken ses kaydı yollamak da bir seçenek fakat bu defa ses kaydını dinlerken insanlar sıkılabiliyor. Bunun önüne geçmek için karşınızdakinin müsait olup olmadığını sormak da bir alternatif.

Bütün bunlara rağmen karşımızdaki insan, ortak bir noktada buluşmamakta ısrar ediyorsa da zaten bu tür insan ilişkilerinde çok daha kökten problemler olduğu anlamına gelir.

Dolayısıyla dijital flört aslında bugüne kadar alışageldiğimiz birçok problemin biçimsel değişikliğe uğradığı bir ilişki şeklidir. Hâliyle “Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu” demek yerine, “Mertler bozulduktan sonra neden tüfek icat oldu” demeye başlamamız gerekiyor. Zira insan, dijital flört öncesinde de bir takım ufak problemleri büyütüp işin içinden çıkılmaz hâle getirebiliyordu. Dijitalleşme yalnızca süreci hızlandırıp iç muhasebemizin azalmasına etki etti. Çünkü her şeyi eskiye nazaran daha anlık yaşıyoruz.

Hâliyle kıymetli dostlarım, dijital flörtleriniz varsa siz siz olun dijitalden hasar almadan kendinizi ve ilişkinizi koruyacak önlemler alın ve her ne olursa olsun, kimseden yatırım tavsiyesi almayın.