Ankara Kuğulu Park'ta bir araya gelen Tüm Emekliler Sendikası üyeleri ve emekliler, yeni tasarruf genelgesine karşı tepkilerini dile getirerek ekonomik sıkıntılara çözüm talep etmek amacıyla bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya katılan emekliler, yaşadıkları zor yaşam koşullarını yüksek sesle ifade etti.

Tüm Emekliler Sendikası Genel Mali Sekreteri Hüseyin Demirton, yeni tasarruf genelgesini eleştirerek, "Yeni tasarruf genelgesi, yine ekonomik krizlerin yükünü emeklilere ve emekçilere yüklüyor." dedi.

SPK'dan 3 Şirketin Sermaye Artırımına Onay SPK'dan 3 Şirketin Sermaye Artırımına Onay

Demirton, Ankara'da bir evin kirasının 15 bin liradan aşağı olmadığını belirterek, emeklilerin yaşam koşullarının giderek zorlaştığını vurguladı. "Bugün yaklaşık 9 milyon emekli var ve çoğu 10 bin lira maaş alıyor. Ancak bir emekli hiçbir şey yemeden içmeden iki aylık maaşını sadece bir aylık ev kirasına harcamak zorunda kalıyor." dedi.

Emekliler Ekonomik Sıkıntılara Karşı Seslerini Yükseltiyor2 Görsel

Talepler ve Çözüm Önerileri

Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin yaşam koşullarının giderek kötüleştiğine dikkat çekerek, taleplerine yönelik yasal düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu. Sendika, Kuğulu Park'ta kurduğu stantta vatandaşlardan imza toplayarak, emeklilerin sesini duyurmayı amaçlıyor.

Demirton: Hayat Pahalılığı Karşısında En Çok Ezilen Kesim Emekliler

Demirton, imza kampanyasının amacını açıklayarak, "Emeklilerin çok zor ekonomik koşullarda yaşadığını ve hayat pahalılığı karşısında en çok ezilen kesim olduğunu biliyoruz. Bu şartların düzeltilmesini istiyoruz. Emekliler, toplumun diğer kesimleri gibi düzensizliklerden, işsizlikten ve pahalılıktan en çok mağdur olan insanlardır. Bu nedenle, toplumun bir parçası olarak bu düzensizliklerin ortadan kaldırılması için çaba harcıyoruz." dedi.

Demirton, emeklilik şartlarının düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Emeklilik maaşları iyileştirilsin, emeklilere verilen ikramiyeler artırılsın, en azından asgari ücret düzeyine çıkarılsın. Emekli maaşları, yoksulluk sınırının altında kalmamalıdır ve devlet memurlarının aldığı maaşlara kadar yükseltilmelidir. Farklı maaş skalaları kaldırılmalı, eşit çalışmış emeklilere eşit maaş verilmelidir." diye konuştu.

Demirton, "Türkiye genelinde gerçekleştireceğimiz mitinglerle, emeklilerin yaşadığı zorlukları ve taleplerimizi kamuoyuna duyurmayı hedefliyoruz. Emekliler olarak bizler, insanca yaşamak ve haklarımızı almak için mücadelemize devam edeceğiz," dedi. Tüm emeklileri ve duyarlı vatandaşları destek olmaya, imza kampanyasına katılmaya ve mitinglere davet eden Demirton, "Emekli olmadan önce ödediğimiz primlerin karşılığını almak, insanca yaşayacak koşullara sahip olmak ve ekonomik krizlerin faturasını ödememek için bugün burada toplandık." diyerek sözlerini noktaladı.

Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için bir dizi talepte bulundu. İşte emeklilerin başlıca talepleri:

1.      2008 yılında yürürlüğe giren yeni emeklilik yasasının iptal edilmesi ve emekli örgütlerinin görüşleri alınarak yeni bir emeklilik yasası hazırlanması. Bu kapsamda, kazanca bağlı maaş güncelleme katsayısının yeniden düzenlenmesi, maaş bağlanma oranının yenilenmesi ve üst taban sınırının kaldırılması, ayrıca intibak yasasının çıkarılması.

2.      Memurlara verilip emeklilere verilmeyen seyyanen ödemenin tüm emeklilere verilmesi ve en düşük emekli maaşının, yeni işe girmiş en düşük memur maaşına eşitlenmesi. Prim günü, eğitim ve diğer kriterler göz önünde bulundurularak emekli maaşlarının kademelendirilmesi.

3.      Her türlü sağlık hizmetinin ücretsiz olması ve sağlığa erişimin kolaylaştırılması.

4.      Bayram ikramiyelerinin yılda dört kez ve asgari ücret düzeyine yükseltilmesi.

5.      Emekli sendikalarının engellenmemesi ve tanınması. Bunun için uluslararası sözleşmelerin esas alınarak iç hukukta düzenleme yapılması.

Muhabir: Sibel Bay