Pygmalion Etkisi: Beklentiler Nasıl Gerçekleşir? Pygmalion Etkisi: Beklentiler Nasıl Gerçekleşir?

Bir atasözü olarak bilinen ama bütün ününü Ömer Faruk Bostan’ın yorumladığı oyun havasına borçlu olan Erik Dalı türküsü, Filenin Sultanları ve son olarak Erdal Beşikçioğlu’nun Etimesgut zaferini kutlamak için kullandığı bir simgeye dönüştü. Peki oyun havasının sözlerinde de yer alan ‘’Erik dalı gevrektir’’ ifadesinde erik dalı neden gevrektir? Detayları Ticari Hayat okurları için derledik.

''Erik Dalı Gevrektir'' Anlamı

‘’Eller oynasın eller, diller kaynasın diller’’ şeklinde devam eden oyun havasının girişindeki ‘’Erik dalı gevrektir’’ bir atasözünden geliyor. Bu atasözüne göre, erik dalının gevrek olması bir şeyin kolayca kırılıp dökülebileceğini, zarar görebileceğini ve incinebileceğini anlatıyor. Üstelik bu durum hem insanlar hem de eşyalar için geçerliliğini koruyor. Oyun havasında yer alan ‘’El kızı naziktir, amanın küsmeye gelmez’’ sözü de bu açıklamayı destekliyor.

Kırşehir yöresine ait halk türküsünde metafor olarak erik dalının kullanılması ise, söz konusu meyvenin geç olgunlaşmasıyla alakalıdır. Bu sebeple yine türkünün sözlerindeki ‘’Amanın basmaya gelmez’’ sözü de erik dalının neden gevrek olduğunu, yani kolayca kırılıp ufalanabileceğini net şekilde gösteriyor.

Neşet Ertaş, Sabahat Akkiraz ve Arif Sağ gibi başarılı ve ünlü halk ozanlarının seslendirdiği ‘’Erik dalı gevrektir’’ türküsü, günümüzde düğünlerde ve kutlamalarda, özellikle Ömer Faruk Bostan’ın yorumunu kattığı enerjik ve yüksek tempolu versiyonuyla sıkça kullanılıyor.

Muhabir: Furkan Erkan