Aç Kapıyı Bezirgân Başı: Grup halinde 8-10 çocukla oynanır. İki kişi kapıcı olur ve aralarında kendilerine birer takma ad seçerler, bunu diğer oyuncular bilmez. Karşılıklı geçerek ellerini köprü gibi tutarlar. Bezirgân başı önde olmak üzere kuyruk olurlar. Geçmek için “Aç kapıyı bezirgân başı!” derler. Kapıcılar “Kapı hakkı ne alırsın ne verirsin?” diye sorarlar. Bezirgân başı, “Arkamdaki yadigar olsun, yadigar olsun!” diye yanıtlar. Kapıcıların kolları yukarı kalkar, çocuklar sırayla altından geçerler. Kapıcılar sona kalanı kolları arasına alırlar ve oyuncunun kulağına sessizce aldıkları takma adlardan birini seçmesini söylerler. Çocuk kapıcılardan hangisinin adını söylerse onun arkasına geçer. Oyun bu şekilde kuyruktaki oyuncuların hepsi seçilene kadar devam eder. Sonunda ortaya bir çizgi çekilir. İki grup birbirlerinin bellerinden tutarak karşılıklı çekişirler. Çizgiyi geçen grup oyunu kaybeder.

Saklambaç: Oyundan önce aşağıdaki gibi sayışma yapılarak ebe belirlenir.

Üsüynen bitti, ucu yitti.

Bal ballı hoca, ballı hoca.

Şaptan şabadan, kuşdili cabadan.

Bir kale belirlenir. Ebe kalede gözlerini kapatarak belirlenen sayıya kadar (20-30 gibi) sayar. Sayma bitince "Yanın yören, sağım solum sobe, saklanmayan ebe" der ve gözlerini açar. Ebe saklanan oyuncuları bulmaya başlar. Ebe herkesi bulursa (sobelerse) içlerinden birini ebe seçer veya en önce sobelenen ebe olur. Eğer ebe yanlış kişiyi sobelerse "Çanak çömlek patladı" olur ve oyun yeniden başlar.

Beş Taş Oyunu: Birden fazla kişiyle oynanır.

Malzemeler: Beş tane yuvarlak taşla oynanır.

A. Birler: Taşlar serbest yere bırakılır. Ebe yerdeki taşlardan uygun olanını seçer. Seçtiği taşı havaya atar. Her attığında yerden bir taş alıp havaya attığı taşı yakalar. Yerdeki taş bitinceye kadar işlem devam eder. Eğer havaya attığı taşı kapamaz veya yerden almak istediği taştan başka taşa dokunursa oynama hakkını arkadaşı kazanır.

B. İkiler: Taşlar yere bırakılır. Taşların içinden uygun olanı ele alınır.

Yerdeki taşlar ikişerli olarak alınmaya çalışılır.

C. Üçler: Taşlar yere atılır taşın biri tekli olarak ele alınır. Diğer üçü tek seferde alınmaya çalışılır.

D. Dörtler: Taşlardan uygun olan bir tanesi havaya atılır. Yerde kalan dört taş bir seferde alınmaya çalışılır.

F. Dedeler: Taşlar yere atılır. Başparmak ve şahadet parmağının arası açılarak bir kale görüntüsü verilmeye çalışılır. Oyuncu yerden bir tane uygun taşı eline alır. Rakip oyuncu en son parmağın arasından geçecek taşı seçer. Bu taş diğer taşların parmaklar arasından geçirilmesine engel olacak taştır. Oyuncu eline aldığı taşı havaya atar. Havaya attığı esnada yerdeki taşı kaleden geçirmeye çalışır. Bunun için iki hakkı vardır. Birinci seferde taşı düzeltir. İkinci seferde taşı parmakları arasından geçirir. Eğer bu esnada taşı başka bir taşa çarptırır veya havaya attığı taşı kapamazsa hakkını rakip oyuncuya verir. Tüm bunlardan sonra oyunun final bölümüne geçilir. Taşların tamamı avucunun içinde hafifçe yukarı doğru atılır ve avucun tersiyle taşlar tutulmaya çalışılır.

Avucunun tersinde en çok taş kalan oyuncu oyunu kazanır.

İstop: Bir kişi ebe olarak belirlenir. Eline topu alıp oyunculardan birinin ismini söyleyerek topu havaya atar. İsmi söylenen kişi top yere düşmeden tutarsa başka oyuncunun adını söyleyerek havaya atar. Tutamayıp top yere düşerse yakalayıp “istop” der. ”İstop” denilince oyuncular yerlerinde hareket etmeden dururlar.

El Kızartmaca: Bir kişi ellerini açmalı ve diğer kişi ellerini onun ellerinin üzerine koymalı. Elleri üstte olan kişi ebe olur. Diğer oyuncu, ebe olan kişinin ellerine vurmaya çalışır. Ebe olan ise ellerinin üzerine vurulmadan ellerini kaçırmaya çalışır.

Seksek: Oyun aslında iki tur halinde oynanır. Başlarken 1-8 doğru atarak ilerleyip ikinci turda ise 8-1 doğru geri gidilir. Başka bir seksek türünde ise taş veya kiremit atıldıktan sonra karelere isabet ederse, oyuncu taşın bulunduğu karenin üstünden atlar, dönüşte çizgilere değmeden de taşı geri alır.

Körebe: Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır. Ebe gözleri kapalı şekilde birini yakalarsa o ebe olur.

Çelik Çomak: Çelik çomak oyununda çelik olan kısa çubuk taşların üzerine konur ve çomak olan uzun sopa ile bu kısa olanın en uzağa atılması sağlanır. Eğer karşı takımın oyuncusu çeliği havada yakalarsa oyunu onlar kazanır. Yakalayamazlar ise düşen yârden alınır ve ocağa doğru atarlar.

Birdirbir: Oyuncular sıra ile teker teker koşarak üzerinden atlamaya başlarlar. Atlamaya koşarken ''Birdirbir'' diye bağırarak üzerinden atlayacağı oyunculara haber verirler. Her atlayan oyuncu, eğilmiş olan oyuncudan 1,5-2 metrelik bir uzaklıkta kendisi de aynı şekilde eğilerek durur.

Yağ Satarım Bal Satarım: Yağ satarım bal satarım oyunu en az sekiz, en fazla ise 10 kişi ile oynanır. Oyun için gerekli sayıya ulaşıldıktan sonra çocuklar oturarak bir çember oluşturur. Çocuklardan biri ebe olarak seçilir. Ebe, oluşturulan çemberin etrafında "yağ satarım bal satarım" tekerlemesini söyleyerek tur atar, çocuklar da bu tekerlemeye eşlik eder. Bu esnada ebenin elinde bir mendil olur ve tekerleme söylenirken ebe fark ettirmeden bir oyuncunun arkasına mendil bırakır. Arkasına mendil bırakılan oyuncu, mendili fark ettikten sonra kalkarak ebeyi kovalamaya başlar. Bu kovalamaca esnasında çemberi oluşturan diğer oyuncular hep bir ağızdan "tavşan kaç, tazı tut" diye bağırır. Eğer ebe, kaçan oyuncu tarafından yakalanırsa ebe olmaya devam eder. Eğer kaçan oyuncu ebeyi yakalayamazsa, o kişi ebe olur. Oyun bu şekilde devam eder.