Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gözlerini açtı.
Anne ve babasını küçük yaşlarda kaybeden Sabiha Gökçen, ağabeyi tarafından büyütüldü.
12 yaşındayken Gökçen, Bursa’ya ziyarette bulunan ve dönemin Cumhurbaşkanı olan Atatürk’e ulaşıp okumak istediğini söylemiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, ağabeyinden müsaade alarak Sabiha Gökçen’i evlat edinerek onu Ankara götürdü. İşte Sabiha’nın Atamızın 8 manevi evladından biri olması da tarihe bu şekilde not düşülmüştür.
Çankaya İlkokulu, Robert Lisesi ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nde eğitim gören Sabiha Gökçen, geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle eğitimini yarıda bırakıp Viyana ve Heybeliada’da tedavi gördü.
Sabiha, 1934 yılında Soyadı Kanunu ile ‘’Gökçen’’ soyadını aldı.
Gökçen’in havacılığa merak sarması ise 1935 yılında başladı.
Sabiha Gökçen, Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden çok etkilenmiş ve Atatürk’ün de desteğiyle Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi,
Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı.
Gökçen, yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım'a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu'nda tamamladı. Moskova'ya motorlu uçak okuluna gitmeyi planlıyordu ama manevi kız kardeşi Zehra'nın ölüm haberiyle derinden sarsılarak yurda geri döndü.
Daha sonra Sabiha, Eskişehir Havacılık Okulu’nda Savmi Uçan ve Muhittin Bey’den özel uçuş eğitimi aldı. Ve nihayet 25 Şubat 1936'da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı.
Dersim Harekatı, Hatay’ın Türkiye’ye katılması ve Balkan Turu gibi olaylarda Sabiha Gökçen’in eylemleri ve adına verilen madalyalar, tarihe damga vurmuştur. Özellikle Balkan Turu ile birlikte ‘’göklerin kızı’’ olarak anılmaya başlamıştır.
Manevi babası Atatürk öldükten sonra hayatını yeniden düzene sokmaya çalışan Gökçen, kadınların orduda görev yapmasına ilişkin yasa çıkmadığı için ordudan ayrıldı ve Türkkuşu Uçuş Okulu'na başöğretmen tayin edildi.
1955'e kadar bu görevine başarılı bir şekilde devam etti.
Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçtu.
Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde Gülhane Askerî Tıp Akademisinde 88 yaşında kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.