Teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesiyle Kuantum Bilgisayar çağına giriş yapıldı. Kuantum bilgisayarlar verileri depolamak ve özellikle hesaplamalar yapmak için kuantum fiziğinin özelliklerini kullanan cihazlardır. 

Kuantum bilgisayarı fikri ilk olarak 1980’lerde Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman tarafından klasik bir bilgisayarda çözülmesi çok uzun süren kuantum mekaniğinin karmaşık denklemlerini simüle etmek için ortaya atılmıştır.

Kuantum mekaniği prensiplerine dayanan bir bilgisayar türüdür. Kuantum mekaniği, mikroskobik seviyedeki parçacıkların davranışını açıklayan bir fizik dalıdır. 

Bu bilgisayarlar, hayal edilemeyecek kadar işlemi olabildiğince kısa sürede gerçekleştirirken, piyasadaki en iyi özelliklere sahip bilgisayarlardan bile çok daha yüksek performansa ve işlem gücüne sahip. Belirli problemleri çözmede ise geleneksel bilgisayarların çok ötesine geçiyor. 

Tavandan sarkan, mutlak sıfıra yakın soğutulan (-273.14°C’de), önemli ölçüde pahalı ve inşa edilmesi zor cihazlardır. Son derece hassas olduklarından dolayı da özel tasarımla üretmek gereklidir. 

Klasik bilgisayarlar günlük kullanıma uygun üretilmişlerdir. Kişisel bilgisayarların yerini almak için tasarlanmamışlardır. Kuantum bilgisayarların, kimyasal veya ilaç denemelerindeki simülasyonlar ve veri analizleri için kullanılması hedeflenmiştir. 

Klasik bilgisayarlar bitlerden oluşan hafıza yapısına sahipken, kuantum bilgisayarları kübit (qubit)lerden oluşan seriler içeriyor. Kısaca qubit adı verilen kuantum durumlarını kullanarak bilgiyi işliyor. 

İşlemler klasik bilgisayarda sıraya konularak yapılıyorken, kuantum bilgisayarlar birçok işlemi aynı anda yapma özelliğine sahiptir. 

Kuantum bilgisayarlar geleneksel bilgisayarların aksine elektrik akımıyla çalışmıyor. Onun yerine elektron ve proton gibi atom altı parçacıkların fiziksel özelliklerine dayanan bir sistemle işliyor.  Bu sayede klasik bilgisayarlara göre atom altı seviyede çok daha küçük bir alandan çok daha büyük bir hızla çalışabilirler. 

Kuantum bilgisayarlsrının dünya çapında, ülkelerce kullanılıyor olması istisnasız bir devrim niteliğinde gelişmelere kucak açacaktır.