Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Covid virüsünün yeni varyantı olan ve "Eris" olarak adlandırılan EG.5'in ilk kez Şubat 2023’te görülmüş olup, hızlı bir biçimde yayıldığı açıklanmıştır.

Sıtma
Sivrisineklerde bulunan bir parazit nedeniyle ortaya çıkan sıtma, her yıl 200 milyon kadar insana bulaşıyor. Özellikle ilaçlara dirençli olması nedeniyle en tehlikeli salgınlardan biri olarak biliniyor. Yoğunluklu olarak sivrisinekler aracılığıyla yayılıyor ve daha az gelişmiş ülkeleri en çok etkilediği biliniyor.

Çiçek Hastalığı
Çiçek hastalığı, variola virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. İlk kez 17. yüzyılda Amerika'ya geldiği tahmin edilen hastalığın Avrupalı ​​yerleşimcilerce taşındığı ileri sürülüyor. Çiçek hastalığı aynı dönem Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Amerika yerlisi milyonlarca insanın ölümüne yol açtı.

Kara Veba
Tarihin en tehlikeli hastalığı şüphesiz ki kara vebadır. Bu veba salgını, 1300'lerin çoğunda Avrupa'nın nüfusunu yok etmiştir. “Yersinia pestis” adlı bir bakterinin neden olduğu salgının pireler tarafından yayıldığı ortaya çıkmıştır.

Jüstinyen Vebası
Justinianus Vebası, tarihte kaydedilen ilk salgın hastalıklardan biri olarak kabul edilir. Tamamen yok olana kadar ise 225 yıl geçmiştir.

İspanyol Gribi
İspanyol Gribi 1918'de başlamış ve dünya nüfusunun üçte birine bulaşmıştır. Bu hastalığın sadece iki yıl içinde dünya çapında 20 ila 50 milyon insanın hayatına mal olduğu ve 500 milyondan fazla insanı etkilendiği tahmin edilmektedir.

Domuz Gribi
2009'dan 2010'a kadar süren Domuz Gribi salgınının dünya çapında 203.000 kadar insanı öldürdüğüne inanılmaktadır.

Moskova Vebası
Bir hıyarcıklı veba salgını olan Moskova Vebası, 1770 yılında 50.000 ila 100.000 kişiyi öldürmüştür.

Ebola Salgını
2014’te ilk kez görülen Ebola salgını Batı Afrika halkı için son derece zararlı olmuştur. Mart 2016'da, Ebola salgını nedeniyle Uluslararası Önem Arz Eden Halk Sağlığı Acil Durumu sonlandırılsa da ne yazık ki, Gine, Liberya ve Sierra Leone'deki 28.616 doğrulanmış vaka ve 11.310 ölüme neden olmuştur.

HIV/AIDS
HIV, hastalığın virüs formudur ve bağışıklık sistemine saldırır. HIV ile enfekte olan kişilerin hepsi AIDS'e yakalanmamaktadır ve virüse sahip olan birçok kişi, antiretroviral tedaviler sayesinde nispeten sağlıklı yaşamlar yaşayabilmektedir.