Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya özellikle yeni medya dediğimiz gelişen teknolojilerle birlikte internet ile eşzamanlı çalışan ve diğer kullanıcılarla anında etkileşim kurulmasına izin verilen bir çeşit medya aracıdır. Sosyal medya sosyalleşme, haber alma, eğitim, örgütlenme gibi durumlar için kullanılabilmektedir.

1-WhatsApp
WhatsApp, hemen hemen her telefonda bulunan ve zamanının devi olan sms dünyasını yıkan bir sosyal medya aracıdır. Mesajların hızlı iletilmesi, zamanla gelen sesli arama ve görüntülü arama özelliği ile birçok birey abonelik hat kullanmasa bile akıllı telefonlarla iletişim kurabilmektedir. 2021 yılında gündeme gelen güvenlik sorunları ile çok sayıda kullanıcısını kaybetse de sorunları çözmüş ve tekrar piyasanın lideri haline gelmiştir.

2-Facebook+Facebook Messenger
İlk sosyal medya araçlarından olan Facebook günümüzde artık eski şaşalı günlerini aratmaktadır. Fakat güncel olarak dünya genelinde 3 milyar aktif kullanıcı sayısı ile hala yüksek etkileşim oranı bulunmaktadır. Popülerliği düşmüş gibi gözükse de yıllardır zirvedeki yerini koruyan Facebook, 2021 yılının sonunda Mark Zuckerberg’in yeni firması olan Meta’ya bağlı bir platform olarak dijital dünyadaki hayatına devam ediyor. Günümüzde Türkiye’de gençlerin biraz da olsa uzaklaştığı Facebook, orta yaş ve yaşlı diyebileceğimiz kişilerin adeta göz bebeği.

3-Instagram
2010 yılında piyasaya sürülen bir sosyal medya platformu olan Instagram daha çok görselliğe dayalı bir platform olarak bilinmektedir. Fotoğraf ve video paylaşımının yanı sıra reels, canlı yayın yapma gibi özellikleri bulunan Instagram’ın dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcı bulunmaktadır. Türkiye’de gençlerin ve toplumda tanınan kişilerin ilgi odağı olan Instagram, ayrıca bireylere iyi de bir gelir kaynağı sunmaktadır.
Instagram sadece kişisel kullanım amaçlı değil, birçok eğlence organizasyonunun düzenlenmesi, toplulukların kurulması için de önemli bir sosyal medya aracıdır.

4- YouTube
Video içerik paylaşılabilen bir sosyal medya platformu olan Youtube da en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Yeni medyanın geleneksel medya dediğimiz televizyon, radyo, gazete gibi araçları yenmesinde YouTube en üstlerde yer almaktadır. Eğlence içerikleri, gazetecilerin yorumları, canlı yayınlar, çizgi filmler, eğitim… YouTube başlı başına bir dünya desek pek de abartmış olmayız.

5- X (Twitter)
En çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan bir diğer sosyal medya platformu da X’dir. X yakın zamanda Elon Musk tarafından satın alınmış ve eski adı Twitter değiştirilerek X yapılmıştır. X platformu, aslında bireylere demokratik bir alan yaratmaktadır. Özellikle siyasal hayata katılmak isteyen kişilerin ilgi odağı olan X, diğer sosyal medyalara oranla çok daha aktif bir kullanıcı yapısına sahiptir. Ayrıca gündem belirleme, gündeme şekil verme gibi özellikleri de mevcuttur.

6- TikTok
TikTok pek çok kişi tarafından yaş ortalaması düşük kitleye hitap eden bir uygulama olarak görülse de dünya genelinde 2 milyara yakın kullanıcı sayısı bulunmaktadır. Hal böyle olunca, reklam ve pazarlama için eşsiz bir pazaryeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle şaşırtıcı ve ilgi çekici içerikleri, dans videoları ve müzikli videoları ile öne çıkan platform, birçok kişinin para kazanmasını da sağlıyor.

7- Telegram
Telegram, sosyal medya platformları arasında nispeten daha sakin bir kullanıcı portföyüne sahiptir. 2021 yılının ortalarında WhatsApp’in gizlilik sözleşmesi dayatması ile binlerce kullanıcı Telegram’a kaydolmuştu. 2021’in sonuna gelindiğinde neredeyse 750 milyona yaklaşan kullanıcı sayısına sahip olan Telegram, bireylerin alışkanlıklarına yenik düşmüş ve insanlar WhatsApp’e geri dönmüştü. Telegram, kullanıcılara ilgi alanlarına göre farklı sohbet ve bilgilendirme gruplarına katılma, anlık haber paylaşım gruplarına üye olma ve gizlilik çerçevesinde iletişim kurmayı vadeden bir çeşit iletişim kurma aracıdır. Sesli arama, görüntülü arama gibi özellikleri bulunmaktadır.

8- SnapChat
SnapChat, hep adını duyduğumuz, hep bildiğimiz fakat bir türlü zirvelerde göremediğimiz bir sosyal medya aracıdır. “Kaybolan içerik” özelliği ile çok beğenilse de Instagram’da aynı özelliği çıkarınca Snapchat uygulaması son yıllarda kullanıcı kaybeden uygulamalar listesinde zirveye yerleşmiştir. 2010’lu yılların sonunda ülkemizde de oldukça popüler bir konumda olan Snapchat uygulaması, kaybettiği milyonlarca kullanıcıya rağmen hala dünyada en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer almaktadır.

9- Linkedin
2002 yılında iş hayatındaki bireylerin birbirleriyle iletişime geçebilmesi, bilgi alışverişi yapabilmesi ve yeni iş fırsatlarına ulaşabilmesi adına kurulan bir sosyal medya platformu olan Linkedin, günümüzde oldukça kullanılan ve birçok kişiyi de iş sahibi yapan sosyal medya platformudur. Kullanımı diğer sosyal medyalara oranla biraz daha farklı olsa da YouTube üzerinden aratılacak “Linkedin nasıl kullanılır?” sorusuyla bu farklılık ortadan kalkacaktır.