3 boyutlu sanal evrenler anlamına gelen metaverse teknolojisi Gazi Üniversitesi’nde kullanılmaya başlandı.
Sanal gerçeklikle fiziksel gerçekliği birleştirip alternatif bir dijital dünya sunan metaverse ortamında Gazi Üniversitesi tarafından 'GaziVerse' platformu kurularak, öğrencilere eğitim verilmeye başlandı.
Metaverse ortamında ilk dersi, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, dijital avatarıyla verdi.
Rektör ile birlikte öğrencilerin de dijital avatarlarıyla katıldığı ders, okulun sosyal medya hesaplarından yayımlandı.
Projeyle Gazi Üniversitesi'nin dijital ikizinin oluşturulacağı belirtildi.
Rektör Musa Yıldız, bu yıl yeni nesil bir açılış yapmak istediklerini ve bu noktada da metaverse teknolojisini kullandıklarını belirterek, "Sanal gerçeklik, Web3, blokzincir, metaverse gibi teknolojileri geleceğin iş dünyasını da şekillendirecek teknolojiler olarak görmekteyim. Artık bundan sonraki süreç içerisinde gerçek ortamın yanı sıra daha çok sanal ortamda birçok çalışma yapılıyor. Biz de gelecekte ortaya çıkacak gelişmeleri daha önceden fark edip ayak uydurmak için, en azından gençlerimizin yaşayacakları dönemlerdeki teknolojiyi şimdiden tecrübe edebilmeleri için bu çalışmaları yapıyoruz" dedi.
Türkiye'de böyle bir uygulamanın eğitimde kullanılması noktasında ilk olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, sanal gerçekliğin ve metaverse uygulamalarının eğitimin her alanında kullanılabileceğini kaydetti.
Yıldız, "Yani laboratuvar ortamı olsun, hastanedeki anatomi dersinde olsun, coğrafya dersinde olsun, aklınıza gelen bütün derslerde siz bu sanal ortamı kullanarak öğrenciyi yetiştirebilirsiniz. Çok büyük harcamalar yapıp, anatomi dersindeki öğrencilere kadavra bulmanız gerekiyor, onların üzerinde çalışmaları gerekiyor. Ama bu teknolojilerle siz onlara sanal ortamda o kadavradaki uygulama yapabilecekleri bütün alanları 3 boyutlu olarak sunabiliyorsunuz.” diye konuştu.
Öğrencilerin sanal ortamda, normal ortamdan daha derin noktaları inceleme imkanları bulabileceğine dikkat çeken Yıldız, “Diyelim ki coğrafyada; örnek veriyorum Norveç'i anlatmak istiyorsunuz, öğrenci Norveç'in her tarafını adım adım gezip, oraları gözleme imkanı buluyor. Dağlarıyla, tepeleriyle, yeşillikleriyle birlikte sanal ortamda daha çok inceleme imkanı oluyor öğrencilerin. Haritada her şey dümdüz olarak görünüyor. Orada öğrenci; tepeleri, dağları, ovaları, yaylaları çok fazla hissedemiyor ya da yer altı kaynaklarını göremiyor. Ama siz bu teknolojiyle bir ülkenin her şeyini rahatlıkla gösterebiliyorsunuz.”ifadelerini kullandı.
Rektör Yıldız, GaziVerse projesinin eğitimde kökten değişikliklerin önünü açacak bir girişim olacağını da sözlerine ekledi.
DHA