Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen bir mali destek projesi olan; İstanbul, Ankara, Aydın, Denizli, Samsun, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş olmak üzere yedi ili kapsayan; toplamda 4 bin kadın işverene 20 ay süreyle hibe desteği verilecek olan “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (Women- Up)” için katılımcılarının kadın iletişim öğrencilerinden oluştuğu bir medya atölyesi gerçekleştirildi.

Kocaeli İzmit’te Otomobil Cami Duvarını Yıkıp İçeri Girdi Kocaeli İzmit’te Otomobil Cami Duvarını Yıkıp İçeri Girdi

25 Milyon EURO Destek

Kadın işverenlere toplamda yaklaşık 25 milyon Avro destek sağlanacak projede, kadın işverenlerin teşvik edilmesi, kadınların iş gücüne katılımı ve kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi, kadın çalışanların mesleki becerilerini ve istihdam edilebilirliklerini geliştirerek yeni iş olanaklarının yaratılması gibi amaçları olan proje kapsamında düzenlenen medya atölyesi Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi kadın öğrencileri ile birlikte gerçekleştirildi. Projenin sunumunun yapıldığı Medya Atölyesi’nde Türkiye'de kadın istihdamının mevcut sorunları, kadın istihdamı ve dijitalleşme gibi konuların yanı sıra kadın istihdamının desteklenmesi adına çeşitli medya içerik projeleri konuşuldu ve slogan çalışmaları oluşturuldu.

Kadınların İşgücüne Katılımı

 Projenin sunumunu yapmak üzere konuşan, proje takım lideri Dilşat Taşkın Kuveloğlu, eğitim, istihdam ve kadınların iş gücü içerisinde yaşadığı sıkıntılara değinerek, var olan sıkıntılara çözüm üretebilmek nedeniyle projenin oluşturulduğuna dikkat çekti ve şunları ekledi:

Projemizin arka planı Türkiye'de kadınların iş gücü piyasasına girmelerinin önündeki başlıca engeller üzerine kurgulanmıştır. Kadınların iş gücü piyasasına girmelerinin önünde bakım sorumlulukları, yeterli beceri ve mesleki niteliklere sahip olmamaları, toplumsal algı, düşük eğitim oranı ve mali kaynaklara sınırlı erişim gibi sorunlar bulunmaktadır. Özellikle küçük ölçekli işletmelerde çalışan kadınlar arasında da kayıt dışılık oldukça yaygındır. İşletmeler kapsamında yer alan sermaye yetersizliği, deneyim eksikliği, istikrarsızlık ve kalifiye eleman bulamama gibi sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunlar birbirleriyle etkileşim halindedir ve bu nedenle de kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla projemiz ortaya çıkmıştır”

Gerekli Şartlar Neler?

Kadın işçiler için mesleki becerilerinin ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilerek yeni iş olanaklarının yaratılması yoluyla kadınların iş gücüne katılım ve istihdam oranlarının artırılmasının projenin amaçları arasında yer aldığını aktaran Kuveloğlu, genç girişimcilerin desteklenerek projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlanmasının önemine dikkat çekti.

İşyerinde en fazla 9 işçi çalıştıran, 2012 yılından önce kurulmuş ve toplamda prim borcu brüt asgari ücret tutarını aşmayan işletmelerin faydalanabileceği proje kapsamında yirmi ay süresince toplamda 25 milyon avronun mali destek olarak verilmesi planlanmakta.

Kadın İstihdamının Mevcut Durumu

 Medya Atölyesi kapsamında “Türkiye’de Kadın İstihdamının Mevcut Durumu ve Önündeki Engeller” sunumunu hazırlayan Doç. Dr. Banu Metin, küresel iş açığının özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadınlar arasında daha yaygın olduğuna değinerek, kadınların ev içerisindeki sorumluluklarının da bu konuda ele alınan olumsuzluklar arasında yer aldığını dile getirdi.

Kadınların Yüzde 80.9’u İnternet Kullanıyor

“Kadın İstihdamı ve Dijitalleşme” adlı sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Bahar Kayıhan ise özellikle bölgeler ve toplum açısından var olan algıların da istihdamı etkilediğini ifade ederken, internet kullanan kadınların oranının yüzde 80.9 olduğunu ve yüksek sayılabilecek bu kullanım oranının istihdama çevrilebileceğini aktardı. Kadınların dışarıya çıkma üzerindeki engellere de değinen Kayıhan, dijital olanaklarla evlerinden de çalışma imkanı bulabileceklerini değerlendirdi.

Muhabir: Sibel Bay