NECMETTİN KURUCU
Strateji, tümörün ilişkili kan damarlarını kaplayan hücreler üzerinde bir 'zamanlayıcı bombayı' tetikleyerek çalışıyor.
Bu damarlar tümör dokusuna erişimi kontrol eder ve onlar açılıncaya kadar, tasarlanmış bağışıklık hücreleri kanserle savaşmak için kolayca kansere giremez.
Bu hücrelerin üzerindeki zamanlayıcı bomba aslında Fas (veya CD95) adı verilen bir 'ölüm' reseptörüdür. Doğru antikor tarafından aktive edildiğinde o hücrenin programlanmış ölümünü tetikler.
Kaliforniya Üniversitesi Davis (UCD) ve Indiana Üniversitesi'nden bilim insanları , yakın zamana kadar Fas'ın "kanser immünoterapisinde yeterince değer verilmediğini" savunuyor. Bugüne kadar tek bir Fas antikoru klinik deneylere ulaşamadı.
Fare modellerini ve insan hücre dizilerini kullanan son deneylerde, UCD'deki bilim insanları sonunda Fas reseptörlerine bağlandığında kendi kendini patlamayı etkili bir şekilde tetikleyen spesifik antikorları tanımladılar.
İmmünolog ve çalışmanın kıdemli yazarı Jogender Tushir-Singh, "Bu reseptörü hedeflemeye yönelik önceki çabalar başarısız oldu. Ancak artık bu epitopu tanımladığımıza göre, tümörlerde Fas'ı hedef alacak terapötik bir yol olabilir" diye açıklıyor.
Bu epitopa (ölüm reseptörünün belirli bir kısmı) bağlanan antikor , esas olarak hücrenin öldürme anahtarını temsil eder. Bu bağışıklık kontrol noktası bir kez açıldığında, CAR-T terapisi gibi diğer kanser tedavileri, genellikle bir araya toplanmış ve tümör içinde gizlenmiş olan daha fazla hedefe erişim sağlayabilir.
CAR-T terapisi, kişinin T hücreleri adı verilen kendi beyaz kan hücrelerini, belirli kanserli hücre türlerine bağlanacak ve onlara saldıracak şekilde programlayarak çalışır. Ancak bu uyarlanmış bağışıklık hücreleri, genellikle tümör hücrelerini hedeflemek için kullanılan tanınabilir antijenlerden yoksun olan 'seyirci' hücreleri geçememektedir.
Sonuç olarak, CAR-T tedavisi yalnızca kan kanserlerini veya lösemiyi tedavi etmek için onaylanmıştır. Katı tümörlere karşı tutarlı bir başarı sağlayamaz .
Tushir-Singh şöyle açıklladı: "Bunlara genellikle soğuk tümörler denir çünkü bağışıklık hücreleri terapötik bir etki sağlamak için mikro ortamlara nüfuz edemez."
"Tümör hücrelerine yaklaşamıyorlarsa, bağışıklık reseptörünü aktive eden antikorları ve T hücrelerini ne kadar iyi tasarladığımızın bir önemi yok. Bu nedenle, T hücrelerinin sızabilmesi için boşluklar yaratmamız gerekiyor."
UCD'deki son deneylerde bilim insanları, Fas reseptörlerine bağlanma ve çevredeki hücrelerin kendi kendine patlamasına neden olma konusunda "son derece etkili" iki tasarlanmış antikor geliştirdi. Bu, yumurtalık kanseri modellerinde ve laboratuvarda test edilen diğer birçok tümör hücre dizisinde doğruydu.
Araştırmacılar tarafından geliştirilen Fas ligandı, Fas reseptörünün iki kritik kısmına bağlanmayı başardı ve araştırmacılar bunun daha fazla araştırılması gerektiğini söyledi. Bu parçalar gelecekteki ilaç hedefleri olarak potansiyel taşıyor. Eğer CAR-T hücreleri bir gün bu reseptör kısımlarını etraftaki hücreler üzerinde de hedefleyecek şekilde tasarlanabilirse, terapi tümörlere karşı çok daha etkili olabilir.