Kedilerde hıçkırma, nefes borusunun ağzını kapatırken diyaframın istemsiz kasılmasıyla oluşur ve genellikle kısa sürede sonlanır. Kedilerde hıçkırık, insanlarda olduğu gibi aniden ortaya çıkabilir, ancak insanlardan farklı olarak, kediler hıçkırırken belirgin sesler çıkarmayabilir. Kedilerde hıçkırık genellikle karın bölgesinde hissedilen kasılmalarla belirlenir. Bazı kedilerde hıçkırık, beklenenden uzun sürebilir ve sık sık görülen bir belirti hâline gelebilir.

Kediler hıçkırırken, genellikle mide ve sindirim sistemi ile ilgili bir sorun yaşıyor olabilirler. Hıçkırık, ani bir kasılmaya neden olan diyaframın kontrolsüz kasılması sonucunda ortaya çıkar. Bu, genellikle mideden yemek veya hava yutulmasıyla tetiklenir.

Kedilerin hıçkırmasına neden olabilecek bazı faktörler şunlardır:

Hızlı Yeme: Kediler hızlıca yemek yerlerse, hava yutabilirler. Bu durum, hıçkırığa neden olabilir. Diyaframa çok yakın bir yerde frenik sinir bulunur. Hava yutulması bu siniri hareketlendirerek diyaframın istemsiz kasılmasına neden olabilir.

Yeterince Çiğnememe: Mama tanelerinin ya da yaş mamalarının yeterince çiğnenmeden yutulması, kedilerin ürettikleri salya miktarını azaltır ve midelerinin hızla dolmasına neden olur. Mamaların çiğnenmeden yutulması da hava yutulmasına ve hıçkırığa neden olabilir. Tüm beslenme bozuklukları gibi mamaların yeterince çiğnenmeden yutulması da kedilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Mamalarını yeterince çiğnemeyen kedilerin hangi büyüklükte mama tanelerini çiğnediğini keşfetmek önemlidir.

Tüy Yumakları: Kediler kendilerini temizlerken tüy yutabilen canlılardır. Birçok kedi hayatının bir döneminde mide - bağırsak yolunda, sindirim sürecine zarar veren tüy yumağı sorunu ile karşılaşır. Tüy yumaklarını çıkarmak için kusan kedilerin boğazları tahriş olabilir ve bu durum sonucunda kedilerde hıçkırık meydana gelir.

Stres: Kediler strese girdiklerinde, sindirim sistemi etkilenerek hıçkırığa neden olabilir.

Yabancı Maddeler: Kedinin yuttuğu yabancı bir cisim veya tüy topakları sindirim sistemini irrite edebilir ve hıçkırığa yol açabilir.

Diyet Değişiklikleri: Kedinin diyetinde yapılan ani değişiklikler sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir ve hıçkırığa sebep olabilir.

Tıbbi Sorunlar: Nadiren de olsa, hıçkırık altta yatan bir tıbbi sorunun belirtisi olabilir. Sindirim sistemi hastalıkları veya diğer sağlık sorunları kedilerde hıçkırığa neden olabilir.

Kedilerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Kedilerde hıçkırığın önlenmesi için uygulanan pratik yöntemler vardır. Kedilerde hıçkırık sonlandırılmaya çalışılırken, kedinin stres altında olmaması ve huzurlu bir ortamda bulunması önemlidir. Kediye geniş bir alan tanımak da hıçkırığın geçmesine yardımcı olabilir. İnsanlarda işe yarayan hıçkırık durdurma yöntemleri, kedilerde etkili olmayabilir ve hatta onları strese sokabilir. Normalde kedilerde hıçkırık kendiliğinden geçer.

Türkiye'de Sıcaklıklar Yarından İtibaren Düşecek Türkiye'de Sıcaklıklar Yarından İtibaren Düşecek

Kedilerde Hıçkırığı Önlemenin Yolları: Pratik İpuçları

Kedilerde hıçkırığı önlemek için değerlendirilebilecek yöntemler hıçkırık nedenleri doğrultusunda değişebilir. Yine de bazı tedbirlerin genel anlamda geçerliliği bulunduğu ifade edilebilir.

Kedilerin her zaman temiz ve taze suya erişimlerinin bulunması sindirim sürecinde de rahatlamayı beraberinde getirir. Hıçkırığı engellemenin bir diğer yolu ise, özellikle hızlı yemek yeme sorunu olan kedilerde, öğünlerde tüketilen mama miktarını kısıtlamak ve yavaş mama tüketmelerini sağlamak üzere tasarlanan mama kaplarını kullanmaktır. Çok fazla ve hızlı yemek yiyen kedilerde öğünlerin sıklaştırılması da mümkündür. Kedilerde hıçkırığa neden olan unsur tüy yumakları olduğunda veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda yutulan tüylerin doğal yollarla vücut dışına atılması amacıyla formüle edilen kedi maltlarını kullanmak gerekebilir.

Kedilerde hıçkırık nadir görülse de, sürekli veya şiddetli hıçkırık varsa veterinerle görüşmek önemlidir. Bu durum altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Muhabir: Ebrar Çelik