Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını artırmanın en önemli yolunun, süreci başlamadan önce detaylı genetik incelemelerden geçtiğini söyledi. Özellikle 35 yaş üstü kadınlarda gebelik şansının düştüğünü vurgulayan Attar, “Bir veya iki başarısızlık, büyük bir başarısızlık olarak görülmemeli ve moraller bozulmamalı” dedi.
35 Yaş Üstünde Başarı Şansı Düşüyor
Kadın yaşının tüp bebekte en kritik etkenlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Attar, “35 yaş üstü kadınlarda gebelik başarısı ciddi oranda azalıyor. Bu noktada, genetik testler ve akraba evliliklerinde Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) başarılı sonuçlara ulaşmada önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Tedavi Öncesi Genetik İnceleme Önemli
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nden Prof. Attar, “Özellikle, ülkemizde hala yüksek oranda bulunan, akraba evliliği yapmış çiftlerde, genetik testler daha gebelik başlamadan yapılmalı. Gebelik düşünen çiftlerde SMA taraması da günümüzde önemli hale geldi” dedi. SMA taramasının da bu süreçte öne çıktığını vurguladı.
Hasta-Hekim İletişiminin Önemi
Attar, “Hastalar sabırlı olmalı ve hekimleriyle aynı dili konuşmalı. Yaş faktörü önemli olsa da, doğru hazırlık ve genetik testlerle başarı oranı önemli ölçüde artırılabilir. Kaliteli laboratuvar ve deneyimli embriyologlar bu süreçte büyük rol oynuyor” diyerek sürecin profesyonel yönetilmesinin önemine dikkat çekti.