ERSAN AKBAŞ
Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okul çantası satış sezonunda bu yıl büyük bir durgunluk yaşandığını açıkladı.
Artan fiyatların alım gücünü düşürdüğünü belirten Hüseyin Uzun, okul çantasının yenisini almakta zorlanan tüketicinin, çareyi eskisini onartmakta bulduğunu belirtti.
Ankara’nın hatta Türkiye’nin çanta tedarikinde önemli bir yere sahip olan Çantacılar Çarşısı'nda 500'e yakın üretici, toptancı ve perakendeci olmak üzere dükkan ve atölye bulunuyor.
Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, geçen yıllar bu dönemde Çantacılar Sokağının büyük bir yoğunluk yaşandığını ifade ederek, bu yıl işlerin çok durgun olduğuna dikkat çekti.
Hüseyin Uzun, “Burası Ankara'nın merkezi, ulaşımı kolay. Burada çeşit bol, fiyatlar uygun, her bütçeye göre ürün var. Ama gelin görün ki dükkanlarımız müşteri bekliyor. Sokakta, toptancı ve perakendeci beklediği işi yapamıyor, daralma var.” dedi.
Sektörde en iyi iş yapanların imalatçılar ve tamirciler olduğunu belirten Oda Başkanı Uzun, “Artan fiyatlar ve alım gücü düşen, yeni okul çantası alamayan tüketici artık okul çantasının en uzun şekilde kullanılmasına gayret gösteriyor. Bozulan, sökülen, kırılan ürünler sokakta esnafımız tarafından tamir ediliyor." ifadelerini kullandı.
43 yıldır çanta imalat, tamir ve satış işi ile uğraştığını söyleyen Çantacılar Sokağı esnafından Özcan Özer de "Çanta tamirinde artış var ancak tamir ücretleri bile müşteri tarafından fazla bulunuyor.” açıklamasını yaptı.
Ortalama bir fermuar tamirinin 70 ila 100 lira arasında olduğunu belirten esnaf Özer, “Fakat müşteri bu bedele bile çok diyor. Burada malzeme bedeli ve işçilik oldukça uygunken müşteri tamirde bile pazarlık yapıyor. Oysa çantanın yenisi en az 500-800 TL, bin TL'nin üzerinde bile çanta var" diye konuştu.
Esnaflardan Murat Özsöz de, çanta sektöründe 35 yıldan fazla hizmet verdiğini vurgulayarak, "Satışlarımız geçen seneye göre neredeyse yüzde 200 düştü diyebiliriz. Geçen sene bu zamanlarda mağazada beş personel çalışıyorken şu an iki kişi çalışıyoruz. Sadece bir anaokulu çantası 500 TL. Zincir marketlerin istediği ürünü rahatlıkla satabilmesinden dolayı bizim işimiz engelleniyor." değerlendirmesinde bulundu.
27 yıldır sokakta çanta işi yaptığını belirten çantacı Necati Çetin ise bu zamana kadar böyle sıkıntılı bir dönem görmediğini söyledi.
Çetin, “KDV artışı ve fiyat artışlarına dayalı sattığımız ürünü yerine koyamamak, insanların alım gücünün azalması bizi çok zor durumda bıraktı. Sokağımızda müşteri anlamında gözle görülür bir düşüş var. Piyasada durgunluk var, önümüzü göremiyoruz. Bu dönemde para kazanıp sürüm yapamazsak diğer aylar ne olacak.” diyerek sorunlarını dile getirdi.
Çetin, AVM'lerin ve zincir marketlerin kendilerini olumsuz anlamda çok etkilediğini de sözlerine ekledi.