Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından geçen yıl başlatılan uyum eğitimleri, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrenciler için bugün başladı.
Uyum Haftası Etkinlikleri
Uyum eğitimlerinde okul öncesi ve ilkokula başlayan öğrencilerin eğitim ortamlarının desteklenmesi için öğretmen ve arkadaşlarıyla zaman geçirmesi sağlanacak ve tanışma etkinlikleri düzenlenecek.
Uyum eğitimlerinde, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfa başlayan çocuklar için öğretmenleri ve arkadaşlarıyla zaman geçirme fırsatları sunulacak ve tanışma etkinlikleri gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, "Uyum Haftası" programı kapsamında okullarda rehberlik çalışmaları yapılacak ve eğitim ortamlarının desteklenmesi sağlanacak.
Bugün, ilkokula başlayan öğrencilerin ailelerine "İlkokul 1. Sınıfa Uyum Haftası" başlıklı bir sunum yapılacak ve ailelere çocuklarının okulun iç ve dış alanlarını tanıtmaya yönelik bir program sunulacak. Uyum eğitiminin ikinci gününde ise, okullarda uyum haftası etkinlikleri düzenlenecek.
Ortaokul öğrencilerinin aileleri için ise 9 Eylül'de "Ortaokul 5. Sınıfa Uyum Rehberi" başlıklı bir sunum gerçekleştirilecek. Bu sunum öncesinde ailelerle tanışma etkinlikleri düzenlenecek ve okulun iç ve dış ortamı tanıtılacak. İkinci gün ise öğrencilere yönelik rehberlik uygulamaları yapılacak. Etkinliklerin saatleri, okul müdürlükleri tarafından belirlenecek.
Liseye Yeni Başlayacak Öğrencilere "Liseye Hoş Geldin" Kitapları
Bakanlık, ilk kez liseye başlayacak öğrenciler için "Liseye Hoş Geldin" adlı kitaplar hazırladı. Bu kitaplar, öğrencilere lise müfredatında yer alan dersleri tanıtmayı, programların işleyişini açıklamayı ve derslere etkili bir şekilde nasıl çalışmaları gerektiğini anlatmayı amaçlıyor. Ayrıca, lisede başarı sağlamak için gerekli bilgileri vermenin yanı sıra, lise dönemi boyunca kullanabilecekleri eğitim platformları ve kaynakları da tanıtıyor ve örnek uygulamalar sunuyor.
"Liseye Hoş Geldin" kitapları, Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, felsefe, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve İngilizce derslerindeki yenilikleri ve lise müfredatına ilişkin bilgileri kapsıyor. Her kitap, "Liseye Hoş Geldiniz", "Bu Kitapta Neler Var", "Derslerin Tanıtımı", "Neler Öğreneceğiz", "Nasıl Çalışmalıyım", "Başarı İçin İpuçları", "Çevrim İçi Öğrenme Platformları" ve "Örnek Etkinlikler" başlıklarını içeren sekiz bölümden oluşuyor.
Yeni Müfredat Eğitimi Başladı
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda hazırlanan yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla, 9 Eylül'den itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflardan başlayarak aşamalı olarak uygulanacak.
Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), müfredat geliştirme sürecinde akademisyenler ve uzmanların katkısıyla öğretmenler için "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitici Eğitim Kursları" başlattı. Bu kurslar, 40 saat süren 61 farklı programdan oluştu ve toplamda 9 binden fazla öğretmen bu eğitimlere katıldı.
Bugünden itibaren, eğitici eğitimini tamamlayan öğretmenler, görev yaptıkları illerde müfredat değişiklikleri hakkında diğer öğretmenlere bilgi verecek ve eğitimler düzenleyecek.