ARDA KEMAL ATAY

2024-2025 yıllarını kapsayan memur ve memur emeklilerinin mali ve sosyal haklarının belirleyecek karar açıklandı. Karar neticesinde 2024 için zam oranı 15+10 olarak belirlendi. 2025 için ise 6+5 zam olarak uygulanacak.

"Bol Bol Vaat, Sıfır Kazanım"

Yetkili konfederasyon tarafından açıklanan 341 maddenin içeriği hakkında eksikliklere değinen Başkan Tuncay Cengiz şöyle konuştu:

Önümüzdeki tek yol, hükümetimizin çıkaracağı torba yasalar ile sınıf ve kadrolar bazında birtakım düzenlemeler yapılmasıdır. Çıkarılacak torba yasalar çerçevesinde;

- En düşük memur maaşı, yoksulluk sınırı üzerinde olmalı, vergi dilimi %15’te sabitlenmeli, ülkenin büyüme oranında refah payı her yıl ücretlere ayrıca yansıtılmalıdır.

- Ocak ve Temmuz ayları ile Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere yılda dört defa net birer maaş tutarında ikramiye verilmelidir.

- 7456 sayılı Kanun ile seyyanen verilen 8.077 TL, taban aylıklara eklenerek emekli ücret ve ikramiyelerine de yansıtılması sağlanmalıdır.

Ankaralılar Dikkat! 4 Mayıs’ta Bu Yollar Araç Trafiğine Kapalı Ankaralılar Dikkat! 4 Mayıs’ta Bu Yollar Araç Trafiğine Kapalı

- Sosyal yardımlar kapsamında; aile yardımı 3.000 TL’ye, çocuk yardımı her bir çocuk için 1.000 TL’ye çıkarılmalı, yemek yardımı kapsamında öğle yemekleri memurlara ücretsiz verilmeli veya maliyeti hesaplanarak 22 gün üzerinden memurlara topluca ödenmeli, tayın bedeli katsayısı 2.100’den 6.000’e çıkarılmalı, Giyecek Yardımı Yönetmeliği güncellenmelidir.

-1994 ila 2005 yılları arasında 375 sayılı KHK kapsamında memurlara ödenen “Lojman Tazminatı” üç grup halinde 7.500 TL ila 8.500 TL aralığında olacak şekilde tüm memurlara yeniden ödenmelidir.

-Çalışırken birinci dereceye gelmiş tüm memurlara, sınıf ayırımı ve herhangi bir şart getirilmeksizin 3600 ek gösterge verilmeli, hiyerarşik düzen çerçevesinde tazminat yansıtma oranları artırılmalı, ayrıca 5510 sayılı Kanuna göre işe alınan memurlar ile 01 Ekim 2008 tarihinden sonra işe alınan 5434 sayılı Kanuna tabi memurların emekli maaşı bağlama sistemi eşitlenmelidir.

- Memurların, sınıf, kadro ve derece bazında mali haklarını düzenleyen 17 Nisan 2006 tarihli “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlar Kararı” ile 375 sayılı KHK ve eki cetveller, sil baştan yeniden düzenlenmeli, adalet ve hakkaniyet sağlanmalıdır.

-Kamunun kanayan yarası “Yardımcı Hizmetler Sınıfı” kaldırılmalı, mevcut personel eğitim ve mesleklerine uygun diğer hizmet sınıflarına atandırılmalıdır. Toplu sözleşmede, sadece itfaiyecilerin sorununu çözmek adalet ve hakkaniyeti zedelemektedir.

-Kamuda branşlaşmayı sağlamak amacıyla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesine, “Savunma ve Güvenlik Hizmet Sınıfı”, “Mali Hizmetler Sınıfı”, “Sosyal Güvenlik Hizmetleri Sınıfı” ve “Adalet Hizmetleri Sınıfı” ihdas edilmelidir.” verilmelidir.