Tarım ve Orman Bakanlığı, su kayıplarını önlemek ve tasarruf bilincini yaygınlaştırmak amacıyla okullardan alışveriş merkezlerine (AVM), turizm işletmelerinden terminallere kadar her yerde su verimliliği seferberliği başlatmaya hazırlanıyor.

2024 - 2028 dönemini kapsayacak Stratejik Plan'da yer alan "su verimliliği" hedefine yönelik çalışmalar kapsamında, "Su Verimliliği Yönetmeliği Taslağı" hazırlandı.

Düzenlemeyle su kaynaklarının korunması ve buralardan verimli yararlanılabilmesi için ölçülmesi ve kayıt altına alınması planlanıyor.

Tüm sektörlerde su verimliliği sağlayan tekniklerin ve teknolojilerin kullanılması ve sürdürülebilir su yönetiminin sağlanması da hedefleniyor.

Yönetmelik taslağı yayımlandıktan sonra havalimanları, AVM'ler, eğitim kurumları ve yurtlar, sağlık kuruluşları, konaklamalı turizm işletmeleri, illerdeki tren ve otobüs terminalleri, organize sanayi bölgeleri (OSB) ile sanayi siteleri ve serbest bölgeler, Bakanlıkça hazırlanan mevzuat ve kılavuzlara uygun olarak su verimliliği sistemlerini 12 ay içinde kuracak.

Su verimliliği sisteminin kurulması ve uygulaması için belirlenen yerler ayrıca "su verimliliği birimleri" oluşturacak.

Kent genelinde kentsel, endüstriyel ve tarımsal su verimliliği hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak ve 5 yıllık planlamayı kapsayacak "su verimliliği il planları" da hazırlanacak.

Su verimliliği sistemi kurmakla yükümlü olanlara, mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede belge düzenlenecek.

Mavi belgeye sahip sektörlerin, daha üst seviye olan yeşil belgeye sahip olabilmeleri için içme suyu sistemlerindeki su kayıp oranlarının büyükşehir ve il belediyeleri için en fazla yüzde 25, diğer belediyeler için en fazla yüzde 30 seviyesinde olması gerekecek.

TCMB: Piyasa ve Reel Sektörde Enflasyon Beklentisi Düştü TCMB: Piyasa ve Reel Sektörde Enflasyon Beklentisi Düştü

Sektörlerde, en üst seviyede olan turkuaz belge düzenlenebilmesi için aranan şartlar ise içme suyu sistemlerindeki su kayıp oranının en fazla yüzde 20 seviyesinde olması, gelir getirmeyen su oranı ile su kayıp oranı arasındaki farkın yüzde 5 ve altında yer alması olarak belirlendi.

Mavi belge sahiplerinden, büyükşehir ve il belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerindeki ilçe belediyeleri, OSB'ler, havalimanları, 1000 hektar üzeri alana sahip tarım işletmeleri, 100 oda ve üstü konaklama kapasiteli turizm işletmeleri ile üniversitelerin belge geçerlilik süreleri 3 yılla sınırlandırıldı.

Diğer faaliyetler için bu süre 5 yıl olarak belirlendi. Yeşil ve turkuaz belgelerin geçerliliği de 5 yıl olacak.

Kaynak: AA