Swap Nedir?

İngilizcedeki kelime karşılığıyla değiş tokuş anlamına gelen swap kavramı, finansal anlamda piyasalarda da bu anlamı ifade eder. Swap söz konusu olduğunda, iki ülke kendi yerel para birimleri arasında değiş tokuş yaparlar. Swap sadece para, borç ya da varlık üzerinden değil, belirli bir faiz oranı üzerinden de olabilmektedir. Günümüzde ise özellikle şu anki ekonomik koşullarda, revaçta olan para swapıdır.

Para swapı

Özellikle Türkiye’nin mevcut ekonomik koşulları içerisinde düşünüldüğünde, para swapı ülkemizde oldukça popüler hale gelmiştir. Buna göre Türk lirası başka ülkelere verilerek, o ülkenin para biriminin alınması sağlanmış oluyor. Bu uygulama ülkemizde daha önce Çin, İngiltere ve Katar’la da yapılmıştı.

Finansta Takas Ne İşe Yarar?

Rezerv politikası ve para birimi takas edilen ülkenin uluslararası kredibilitesi açısından olumlu bir gelişmedir. Ancak sürekliliği olan bir çözüm değildir. Rezerv politikasına artı değer katan bir işlevi olsa da rezervlerin sürekli olarak artmasını sağlamaz.

Türkiye'de Binek Otomobil İhracatı 5,5 Milyar Doları Aştı Türkiye'de Binek Otomobil İhracatı 5,5 Milyar Doları Aştı

Swap yani finansta takas işlemine, ülkeler genelde dış borç ödemelerinde başvuruyor. İşlem bittikten sonra ise değiş tokuş edilen para birimleri yine anlaşmayı yapan ülkeler arasında karşılıklı şekilde iade ediliyor. Bu işlem sırasında mukavele çerçevesindeki faiz oranları ya da kur farkları baz alınıyor.

Borç ödemelerinin yanı sıra finansta yapılan takas yani swap işlemi, faiz transferi için de yapılır. İki amaçla da yapılan swap, finansal kayıpların ortadan kaldırılmasına ve varlık yönetiminde stabilitenin sağlanmasına zemin hazırlar.

Muhabir: Furkan Erkan