Küresel temiz enerji teknolojileri pazarının büyüklüğünün, enerji dönüşümündeki hızlanma ile önümüzdeki on yıl içinde üç kat artarak 2 trilyon doları geçeceği tahmin ediliyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı "Enerji Teknoloji Perspektifleri 2024" (ETP 2024) raporuna göre, günümüzde güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar, bataryalar ve ısı pompaları gibi temiz enerji teknolojilerinin pazar büyüklüğü yaklaşık 700 milyar dolar civarında. 

Bankalar Arası Ağlar Bankalar Arası Ağlar

Bu büyümenin, 2035 yılına gelindiğinde 2 trilyon doları aşması bekleniyor. Bu rakam, son yıllarda dünya ham petrol pazarındaki büyüklüklere oldukça yakın bir seviyeyi temsil ediyor. 

Temiz enerji teknolojilerinin ticaretinin de on yıl içerisinde üç katından fazla artarak 570 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bu rakam, mevcut küresel doğal gaz ticaretinin yüzde 50 kadar üzerine çıkacak. 

IEA, temiz enerji teknolojilerine olan talebin artmasının, bu teknolojileri üretmeyi ve ticaretini yapmayı hedefleyen ülkeler için büyük fırsatlar sunduğunu belirtirken, aynı zamanda hükümetler için sanayi ve ticaret politikaları çerçevesinde zorlu kararlar alınmasını gerektiren durumların ortaya çıktığını vurguladı. 

Bu bağlamda, küresel temiz enerji teknolojileri pazarındaki büyüme, ülkelerin enerji güvenliğini artırma, ekonomik üstünlüklerini koruma ve emisyonları azaltma çabalarıyla beraber, temiz enerji teknolojileri üretimi için rekor seviyelerde yatırımların yapılmasıyla sağlanıyor. Bu yatırımlar, sektörlerinde güçlü bir konum elde etmiş ve bunu güçlendirmeye çalışan ülke ve bölgelerde yoğunlaşıyor. 

Bu bölgeler arasında Çin, Avrupa Birliği (AB), ABD ve giderek artan bir şekilde Hindistan öne çıkıyor. Ancak, ABD, AB ve Hindistan'daki teşvik programlarına rağmen, Çin'in öngörülebilir bir gelecekte dünyanın temiz enerji teknolojileri üretim merkezi olmayı sürdürmesi bekleniyor. 

Mevcut politika düzenlemeleri doğrultusunda, Çin'in 2035'te temiz enerji teknoloji ihracatının 340 milyar doları aşması öngörülüyor; bu rakam, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu yılki toplam petrol ihracat gelirine denk geliyor. 

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora dair yaptığı açıklamada, temiz enerji teknolojileri pazarının önümüzdeki on yılda hızla büyüyeceğini ve fosil yakıt pazarına yaklaşacağını vurguladı. Birol, “Ülkeler yeni enerji ekonomisindeki rollerini tanımlarken, enerji, sanayi ve ticaret gibi üç kritik politika alanının giderek daha fazla iç içe geçtiğini görüyoruz. Bu durum, hükümetlerin karmaşık kararlarla karşılaşmasına neden oluyor. Raporda da belirtildiği gibi, temiz enerji dönüşümü büyük ekonomik fırsatlar sunuyor ve ülkeler bu fırsatları değerlendirmeye çalışıyor. Bunun yanı sıra, hükümetlerin enerji ve iklim hedeflerine ulaşırken, rekabet, yenilikçilik ve maliyet düşüşlerini teşvik eden stratejiler geliştirmeleri önem taşıyor” ifadelerini kullandı. 

Birol, temiz enerji teknolojilerinin üretimi ve ticaretindeki bu büyümenin, yalnızca birkaç ekonomi için değil, pek çok ekonomi için fayda sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA