Trakya'da kış mevsimindeki yetersiz yağış ve sonrasında yaşanan don olayları, buğday üreticilerini endişelendiriyor. TRAKTOD Başkanı İbrahim Toruk, bölgede buğdayların aşağıdan kuruyarak başaklarının susuzluk nedeniyle şekil değiştirdiğini söyledi. Eğer önümüzdeki günlerde yağmur yağmazsa, bölgedeki rekolte kaybı yüzde 60-80 seviyelerine ulaşabilir.
Buğdaylar Kurumaya Başladı
Trakya, bu yıl kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. TRAKTOD Başkanı İbrahim Toruk, bölgedeki buğdayların aşağıdan kurumaya başladığını belirtti ve ciddi rekolte kayıpları yaşanabileceğine dikkat çekti. “Önümüzdeki birkaç gün içerisinde yağmur yağmazsa bizim tahminimiz bu daneler boş kalacak ve Trakya tarihinin en büyük kuraklığı yaşanacak ve rekolte düşüklüğü yaşanacak” dedi.
Kış Aylarında Yeterli Yağış Olmadı
Trakya'da kış aylarında yaşanan yetersiz yağışlar, buğdayda kuraklık riskini arttırdı. İbrahim Toruk, “Bitkiler, özellikle buğday ve arpa kuraklık stresi yaşarken bu sefer 7 Nisan'da bir kar yağdı, karla birlikte don yaptı. Son donlar Trakya'da 27 Şubat'tır. Biz 7-8-9 Nisan'da son don yaşadık. Bunun yaşadığımız zaman zaten kuraklık stresinde olan bitkiler bu sefer soğuk stresine maruz kaldılar” dedi.
Ancak, kar yağışının ardından yaşananları “Kar yağışından sonraki 15 günlük sürede gayet güzel geliştiler” şeklinde aktardı. Havaların ısınmasıyla birlikte ise toprakta çatlakların oluştuğunu ve buğdayların kurumaya başladığını söyledi.
Büyük Çatlaklar ve Su Stresi
Havanın hızla ısınmasının, bitkiler için büyük bir problem oluşturduğunu belirten Toruk, "Hava sıcaklıkları hızla artarsa, bitkilerin bu dönemde en fazla suya ihtiyaç duydukları gebelik ve başaklanma döneminde büyük sorunlarla karşılaşacağız" dedi. Buğday başlarının yuvarlak hale gelmesi, susuzluk belirtisi olarak görüldü.
Rekolte Düşüklüğü Bekleniyor
Toruk, önümüzdeki günlerde yağmur yağmaması durumunda Trakya'da büyük bir rekolte düşüklüğü yaşanacağına inandığını ifade etti. “Eğer hava sıcaklıkları hızla artarsa, bitkinin gebelik dönemi ve başakların çıktığı bu dönemde en çok suya ihtiyacı olan dönemde gerçekten büyük problem olacak. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde yağmur yağmazsa bizim tahminimiz bu daneler boş kalacak ve Trakya tarihinin en büyük kuraklığı yaşanacak ve rekolte düşüklüğü yaşanacak” dedi.
Çiftçilerin yüzde 60 ile 80 arasında rekolte oluşması ile büyük bir darbe alacağını vurgulayan Toruk, bu nedenle yetkililerin acil önlemler alması gerektiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl Trakya’da yaşanan kuraklık ve bu yılki don olayları, bölgedeki çiftçileri zor durumda bırakmaya devam ediyor. Toruk, çiftçilerin uğradığı kayıpların, ciddi şekilde desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.