2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran gibi Türkiye'nin de uzun menzilli füzelere sahip olması gerektiğini belirtmişti. Bunun üzerine savunma sanayi şirketi Roketsan, Yıldırım 4 J-600T füzelerinin tasarımları için çalışmalara başladı.

Yıldırım 4 J- 600T Füzeleri

Detaylar

-Lojistik ve altyapı tesisleri gibi yüksek düzeydeki hedeflere saldırmak için geliştirme sürecinde olan Yıldırım 4J - 600T füzelerinin, 2500 kilometre menzile sahip olması hedefleniyor.

-Roketsan tarafından tasarlanan en gelişmiş modeli Yıldırım 3, 900 kilometre uzunluğuna sahip.

-TSK'nın envanterinde iki türevinin bulunduğuna yönelik iddialar ortada dolaşsa da bu bilgi henüz kesinliğe ulaşmadı. Bu sebeple özellikle sosyal medya platformlarında ''Türkiye'nin Sır Füzeleri'' olarak tanımlanıyor.

-Roketsan'ın çalışmalarını yürüttüğü, yüksek hareket kabiliyet sistemine sahip balistik füze sistemi Yıldırım 4, 600 mm çapında ve 6.10 m uzunluğuna sahip.

- 2,100 kilogram ağırlığındaki Yıldırım 4, HTBP (kompozit) itici türünde ve TNT+RDX savaş başlık tipini taşıyor.

Arama Motorları Nasıl Ortaya Çıktı? Arama Motorları Nasıl Ortaya Çıktı?

Özellikler

-İki birimden oluşan fırlatma sistemi, MAN 26.372 6x6 kamyon esaslı, J-600T SRBM ve F-600T fırlatma araçlarına sahip bir sistemle tasarlandı.

-Yıldırım 4'teki yerli T-122 Sakarya ve T-300 Kasırga ÇNRA (Çok Namlu Roket Atar) sistemleri de daha üstün bir savunma için geliştirildi.

-Açık ray tipi bir firlatıcı üzerinde bulunan füze sistemi,  5 dakikadan daha kısa bir sürede tekrar hareket etmeye hazır hale geliyor. Ayrıca 25 dakikadan kısa sürede fırlatmaya hazırlanma özelliği de bulunuyor.

- INS (Inertial Navigation System, Ataletsel Seyrüsefer Sistemi) adı verilen özel bir sistemle füzenin uçuşu kontrol ediliyor.

-Karadan karaya görev sahasında aktif olması planlanan Yıldırım 4, asgaride 80, azami menzilde 150 kilometreye çıkabiliyor.

-Proximity ateşleme mekanizmasına sahip.

Yıldırım 4J - 600 T'nin bataryası özellikleri

+1 adet batarya komuta ve kontrol aracı

+2 adet itfaiye ekip komuta araçları

+6 adet F-600T fırlatıcı aracı

+7 adet F-600T tekrar yükleme-besleme aracı

+1 adet bakım aracı

J-600T Yıldırım füzelerinin geçmişi

-Ortak balistik füze geliştirme projesi kapsamında 1980'lerin başında Çin ve Pakistan ile işbirliği yapıldı.

-Yeterli altyapıya ulaşıldığında 90'ların sonlarında Kasırga adı altında Çin WS-1A ve WS-1B roketlerinin lisanslı üretimi için bir sözleşme imzalandı.

-J-600T tasarımı, düşük maliyetli bir taktik füze sistemi olarak CASIC tarafından geliiştirildi. Söz konusu füzenin başta Çin'in envanterindeki F-11'lerin yerlerini alması planlanıyordu.

-CPMIEC (Chinese Precision Machinery Import and Export Corporation) yetkilileri, Ankara'daki IDEF 2007 savunma fuarında B-611'in geliştirilmiş hali olan B-611M'nin Çin-Türk işbirliği programının bir parçası olmadığını doğruladı.

-Nihayetinde ülkemizin savunma sanayi şirketi Roketsan, 2010'ların ortalarından itibaren J-600T füze sistemlerinin performans ve tasarımını geliştirme konusunda görevlendirildi.

-Roketsan'ın çalışmalarını sürdürdüğü J-600T füze sisteminin Yıldırım 4 modeli, 7 yıl önce kamuoyuna duyurulmuştu.

-Şu sıralar Yıldırım 4'ün iki türevinin TSK envanterinde bulunduğu söylense de iddialar doğruyu yansıtmıyor. Yıldırım 4 bu sebeple TSK'nın sır füzesi olarak kaldı.

Fotoğraflar temsilidir.

Kaynak: Haber Merkezi