HASAN GÖKHAN GÖKTÜRK    

‘Yelkenleri suya indirmek’ içinde bulunulan durumu kabul etmek, yola gelmek ya da direnmekten vazgeçmek, ya da yumuşamak anlamlarına gelmektedir. Türk dilinin ve kültürünün zenginliğinin göstergesi olan deyimler sayesinde tarif edilmek istenen durum ve kişiler kolaylıkla anlatılabilmektedir.

Green Card Başvuru Sonuçları Açıklandı Green Card Başvuru Sonuçları Açıklandı

‘Yelkenleri suya indirmek’ genelde mesafeli ve katı olunan bir husus hakkında yumuşamak veya sinirliyken sakinleşmek anlamlarında kullanılmaktadır.

Deyimin kullanıldığı kişiler, sert tutumlarından, aldıkları kararlardan vazgeçmiş ve içinde bulunulan koşulları kabullenmiş olurlar.

‘Yelkenleri Suya İndirmek’ Deyimi Nereden Gelmektedir?

Eskiden yelkenli gemiler, rüzgâr veya kürek çekerek ilerlemekteydi. Gemi, yabancı bir devletin hakimiyetinde olan sulara girince, saygı gösterme ifadesi olarak yelkenlerini indirirdi. Rivayete göre, Osmanlı Devleti’nde Fatih Sultan Mehmed döneminde, Rumeli Hisarı’na gelen bir Ceneviz gemisi, bu saygı ifadesini göstermediği için batırılmıştır ve bu tarihi olaydan sonra ‘yelkenleri suya indirmek’ ifadesi halk tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Editör: Utku KABAKCI