Türkiye'de Binek Otomobil İhracatı 5,5 Milyar Doları Aştı Türkiye'de Binek Otomobil İhracatı 5,5 Milyar Doları Aştı

Yeni yıl ile birlikte yürürlüğe girecek olan asgari ücret, işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası (GSS) primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar bir dizi kalemi etkileyecek. Yaklaşık 7 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren bu değişiklikler, asgari ücretin yasal mevzuattaki birçok düzenlemede referans olarak kullanılması nedeniyle geniş bir etki yelpazesi oluşturuyor.

Yeni asgari ücret rakamının belirlenmesiyle birlikte işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemin tutarlarında değişiklik yaşanacak.

İşsizlik ödeneğinde, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan alt sınır, yeni asgari ücretle birlikte artacak. İşsizlik ödeneğinin üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak hesaplandığından, yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği miktarında bir artış bekleniyor.

Asgari ücret artışı, kıdem tazminatını da etkileyecek. Asgari ücretle çalışan bir kişi, bir yıllık çalışmasının sonunda brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken, yeni asgari ücretle birlikte bu tutar zammın oranında artacak.

Stajyer öğrencilere ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle birlikte artacak. Yapılan zam oranında stajyer öğrenciler daha fazla ücret alacaklar.

Yeni asgari ücret artışı, genel sağlık sigortası (GSS) primlerini de etkileyecek. Hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için ödenmesi gereken GSS primi, brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen tutar kadar artacak.

Bunların yanı sıra, yeni asgari ücret rakamıyla askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemin tutarlarında değişiklik yaşanacak.

AA