Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 12 Şubat 2024 tarihli yazısı: Bitmeyen Batarya

Her yeni bir gün, yeni bir teknoloji haberi ile güne başlıyoruz. Artık günlük hayatımızı kolaylaştıran robotlardan bile söz etmemiz mümkün. Çamaşır katlayan, ev işlerine yardım eden robotlar var, bir de bitmeyen bataryalar.

Elon Musk'ın Neuralink şirketinin beyin çipini insan deneklerinde ilk kez denemesi ve başarılı olmasının ardından Çin de harekete geçti. Asya ülkesi, 2025 yılına kadar beyin çipi alanında önemli hedefler koyduğunu açıkladı. Beyin çipinde yaşanan gelişmeler dünyanın gündeminde iken teknoloji konusunda Çin, her gün yeni gelişme paylaşıyor. Bildiğiniz gibi Çin, bu konuda iddiasını ortaya koyanlardan. Güneş panellerinin yüzde 80’ini, elektrikli araç bataryalarının yüzde 60’ını Çin üretiyor. Bu yıl dünyadaki yeni rüzgâr türbinlerinin yarısından fazlası yine bu ülkede kurulacak. Dünya temiz enerji ararken de yine Çin’e bağımlı olacak. Geçtiğimiz günlerde de 50 yıl ömürlü batarya ürettiğini açıklamıştı.

Hepimiz için bir batarya sorunu söz konusudur. Gün içinde kaç defa şarj aleti aradığımızın sayısı yok. Hayatımızdaki hemen hemen her ürünün şarjlı olduğunu düşünürsek tabletten robot süpürgeye, telefondan çocukların oyuncaklarına kadar birçok alet şarjlı. Çin’den gelen 50 yıl şarj gerektirmeyen batarya haberi hayatımızı nasıl kolaylaştırır düşünsenize. Kullandığımız teknolojik cihazlar, enerji ihtiyaçlarını genellikle bataryalardan karşılıyor. Bu bataryaların kapasitesi, cihazın kullanım süresini belirleyen önemli bir faktördür. Bir süre sonra bataryaların ömrünün bitmesi, herkesin şikâyetçi olduğu konulardan biri. İşte Çinli bir şirket de akıllı telefon, dron ve kalp pili gibi teknolojik cihazlar için 50 yıl dayanan nükleer batarya geliştirdi. Çinli şirketin geliştirdiği yeni batarya teknolojisi, bu soruna etkili bir çözüm sunma potansiyeline sahip gibi görünüyor. Firma, bu bataryanın akıllı telefonlar ve dronlar bir yana insan vücudundaki kalp pili, yapay kalp ve koklea gibi tıbbi cihazlarda da kullanılabileceğini açıklıyor.

Nükleer batarya şu anda test aşamasında bulunuyor ve bu yılın sonlarına doğru seri üretime geçirilmesi planlanıyor. Bu teknolojinin geniş ölçekte kullanıma geçmesi için güvenlik, çevresel etkiler ve düzenleyici onaylar gibi birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerekiyor. Nükleer enerji konusunda insana zarar vermeyeceği ile ilgili açıklama yapan şirket, bataryanın çok katmanlı tasarımı sayesinde alev alması veya patlaması gibi risklerin bulunmadığını öne sürüyor. Bataryanın -60 derece ile 120 dereceye kadar sıcaklıklara dayanıklı olduğunu belirten şirket, sadece bununla kalmayıp çevreye herhangi bir zarar vermediğini de söylüyor.

Hayatımızı kolaylaştıracak, çevreye ve insanlığa zarar vermeyecek her fikre açığız. Elimize aldığımız telefonların yıllar içerisinde gelmiş olduğu boyut ve akıllılığını düşürsek ilerleyen yıllarda bizi nelerin beklediğini tahmin dahi edemiyorum.