Teorisyen, eleştirmen ve yazar Prof. Dr. Gediz Akdeniz, İstanbul Kent Üniversitesi'nde düzenlenen 'Örneklerle Filmlerde Kaos ve Karmaşıklık Modellemeleri' söyleşisinde katılımcılara filmdeki karmaşıklık ve kaosun nasıl çözümlenebileceğini aktardı.

Prof. Dr. Akdeniz, senaristler ve akademisyenlerin katıldığı söyleşide, sinemada karmaşık yapıların nasıl işlendiğini örneklerle açıkladı. Filmlerdeki kaosun iki farklı şekilde ele alındığını belirten Akdeniz, bazı filmlerin kaosu öğretmeye çalıştığını ancak ilgisinin bu tür yapımlarda olmadığını vurguladı. Akdeniz, kaosun metafor olarak işlendiği ve filmde kaos kelimesinin geçmediği yapımlara odaklandıklarını ifade etti. Özellikle Woody Allen'in "Maç Sayısı" ve Yavuz Turgul'un "Yol Ayrımı" gibi filmleri örnek gösterdi.

Pygmalion Etkisi: Beklentiler Nasıl Gerçekleşir? Pygmalion Etkisi: Beklentiler Nasıl Gerçekleşir?

Prof. Dr. Akdeniz'in yanı sıra, İstanbul Kent Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kara da etkinliğin amacını ve içeriğini açıkladı. Kara, sinemadaki karmaşıklık ve kaosun nasıl analiz edilebileceğini, doğru okunabileceğini ve filmler üzerinde nasıl kurgulanabileceğini tartıştıklarını belirtti. Film okumasının inceliklerini anlamak ve çözümlemek için, filmlerdeki kaosun, karmaşık ve kaotik yapıyı okumanın önemine değindi.

Kaynak: DHA