SİBEL BAY

2017 yılında komşusu sayesinde arıcılığa başlayan Kürşat Çınar, “Çocukluğumdan beri arılar ve böceklerle iç içeydim. Bunda yaşadığımız coğrafya ve doğanın da oldukça etkili olduğunu düşünüyorum. İlkokuldayken arıcılık yapan bir komşumuz bana arıcılık kıyafeti giydirdi ve o gün benim arıcılığa yönelik olan merakım daha da arttı” diye konuştu.

Tezini Arılar Üzerine Oluşturacak

Aynı zamanda Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun olan ve aynı alanda yüksek lisans programında eğitim alan Çınar, yüksek lisans tezini arılar üzerine oluşturmak istediğine değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Arıcılık bizim bulunduğumuz coğrafya açısından çok şey ifade ediyor. Ben de gerekli farkındalığın ülkemiz hatta dünya tarafından duyurulması amacıyla tezimi arılar üzerine oluşturmayı planlıyorum.”

“Herkes Arıcı Olabilir Ancak Önemli Olan İşinizi Sevmektir”

42 arı ile arıcılık sektörüne başlayan Çınar, çevresinde arıcılık ile uğraşan kişilerden edindiği bilgilerle kendisini geliştirdiğini belirtti. “Herkes arıcı olabilir ancak önemli olan yaptığınız işi sevmektir. Çünkü sevdiğiniz iş size başarıyı da beraberinde getirir” diyen Çınar, arılar ile özel ve hassas bir şekilde ilgilenilmesi gerektiğinin önemini dile getirerek şunları ekledi:

“Arılarla tıpkı bir çocuk gibi ilgilenmeniz gerekir. Örneğin arıları ilkbaharda güçsüz oluyor çünkü hem kıştan çıkmış hem de balı tükenmiş olduğu için bu zaman diliminde arılar ayrı ilgi istiyor. Bu süreçte arıları balla yapılmış kekler ile besliyoruz. Bu koloninin gelişmesi hem yavru verimini artırmak için ilkbahar ve yaz sonrası kullanılan bir arı ürünüdür. Arılara yeterli gıda desteği sağlıyoruz. Arılara ne kadar özenle davranılırsa arılar da size o özenle bal üretir. Kısacası arıcılık büyük bir fedakârlık gerektirir.”

Kraliçe Arılar 3-7 Yıl Arasında Yaşıyor

Aynı zamanda Çınar, “Erkek arılar yumurtadan çıktıktan sonra yaklaşık bir ay kadar yaşıyorlar. Kraliçe arıların ise arı sütü ile beslendikleri için 3-7 yıl arasında yaşam ömürleri vardır.  Zaten işçi arılar ve kraliçe arılar dişi yumurtalardan oluşuyor. Erkekler dölsüz diye tabir edilen lavralardan oluşurken, larvalara üç gün daha fazla arı sütü verilmeye devam edilirse kraliçe arıya dönüşüyor. Her kovanın içerisinde kraliçe arının olması hayatidir ancak neslin devamı için erkek arıların ve güçlü işçi kolonisinin olması da elzemdir” diye konuştu.

Propolisi En Çok Kullanan Irk: Kafkas Arısı

Kafkas arısının dünyada yetiştiriciliği en fazla bilinen ve tercih edilen 4 arı ırkından birisi olduğunu belirten Çınar, “Arılar kıştan zayıf çıkarlar. İlkbaharda gelişme başlar, gelişme yavaş seyreder. Koloni yaz ortasında en yüksek gücüne ulaşır. Bu arılar petek üzerinde sessiz olup, sakin bir ırktır. Çok erken saatlerde  çıkarlar ve çiçeklerdeki nektar katılaşmadan toplarlar. Çok güçlü nektar toplama davranışları yağmacı karakterini artırmıştır. Propolis ‘i en çok kullanan bal arısı ırkıdır” dedi.

Sardes Antik Kenti’nde Gece Müzeciliği Dönemi Başladı Sardes Antik Kenti’nde Gece Müzeciliği Dönemi Başladı

Editör: Sibel BAY