İnsanlar var olduğundan beri insanlar birbirlerini öldürüyorlar. Ancak organize savaşın , bazı toplumların çiftçiliğe ve kalıcı yerleşimlerde yaşamaya başladığı Neolotik Çağ'a kadar ortaya çıkmadığı görülüyor. Arkeolojik kanıtlar, Neolitik savaşların küçük ölçekli çatışmalardan ve katliamlardan daha uzun ve daha karmaşık çatışmalara doğru ilerlediğini gösteriyor.

Uzun Süreli Mücadele 5.000 Yıldan Daha Önce Başlıyor

Kuzey İspanya'da 5.400 ila 5.000 yıl önce ölen 338 kişinin iskelet kalıntılarının analiz edildiği çalışmaya göre, daha sonraki Neolitik savaşların en azından bazılarının daha önce düşünülenden daha karmaşık olabileceği ortaya çıktı.

1985 yılında bir buldozerle tesadüfen ortaya çıkarılan bu kalıntıların, başlangıçta başka bir Neolitik katliam olduğuna inanılıyordu. Yine de, erkekleri orantısız bir şekilde etkileyen ve büyük ölçüde ölümcül olmayan (Avrupa'daki diğer Neolitik kitlesel ölüm bölgelerinde gözlemlenmeyen bir durum) iskelet yaralanmalarına daha yakından bakarak çalışmanın yazarları, uzun süren bir mücadelenin aylarca veya yıllarca sürdüğünü belirledi.

İspanya'daki Valladolid Üniversitesi'nden arkeolog baş yazar Teresa Fernández-Crespo, HISTORY'e bir e-postada "Bölgesel gruplar arası çatışmanın sonucunu gördüğümüzü düşünüyoruz" dedi. "Kaynak rekabeti ve sosyal karmaşıklığın, potansiyel olarak ölümcül şiddete dönüşebilecek bir gerilim kaynağı olabileceğini" ekliyor.

Evcil Hayvanlar için Güvenli 14 Ev Bitkisi Evcil Hayvanlar için Güvenli 14 Ev Bitkisi

Neolitik ilerledikçe tarımdaki ilerlemeler savaştaki ilerlemelerle el ele gitmiş olabilir. Oklahoma Üniversitesi antik tarih bölümü başkanı ve With Arrow, Sword, and kitabının yazarı Alfred S. Bradford şöyle diyor: "Toprağı sulamak için işbirliği yapmak zorunda kaldıklarından, birlikte çalışma ve işbirliği yapma fikri aynı zamanda orduların da ortaya çıkmasına neden oldu. " Mızrak : Antik Dünyada Savaş Tarihi . "Ve tabii ki savunmaları gereken çok şey vardı çünkü tarım arazilerini savunuyorlardı."

Orta Doğu'da ve başka yerlerde taş ok uçlarının, mızrak uçlarının, bıçakların ve baltaların yerini bakır aletler ve silahlar almaya başladı. Tunç Çağı'nın MÖ 3300'lere ulaştığı dönemde , Mezopotamya ve Kuzey Afrika'daki ilk uygarlıklar, resmi liderleri, komuta zincirleri, farklı birimleri ve ikmal sistemleri olan büyük ordular geliştirmişlerdi. Okuryazar ve sanata eğilimli bu medeniyetler askeri kampanyalarını belgeleyebiliyorlardı.

Örneğin Ur Standardı, MÖ 2500 civarında tekerlekli vagonlar ve piyadelerle ilerleyen bir Sümer ordusunu tasvir ederken, Narmer Paleti MÖ 3000 civarındaki bir Mısır fetihini vurguluyor.

Yunanistan dışında büyük ölçekli çatışmaların Avrupa'ya ulaşması daha uzun sürdü. Ancak MÖ 1200 civarında Almanya'da Tollense Nehri boyunca yapılan bir savaşa muhtemelen 4.000 savaşçı katılmıştı. Peru, Meksika ve Çin gibi yerlerde de ordular gelişti. Tüm dünyada savaşlar bugünküne benzemeye başlamıştı.

HABER MERKEZİ