Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Soroush Vosoughi ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, 2006 ile 2017 yılları arasında Twitter’da paylaşılan 126.000 hikâye incelenmiştir. 3 milyon kişi tarafından 4,5 milyon kez paylaşılan bu hikâyelerin doğruluğu bağımsız teyit kuruluşları tarafından değerlendirilmiştir.

Artvin'in Hopa İlçesi Sele Teslim Oldu Artvin'in Hopa İlçesi Sele Teslim Oldu

İnternette Yanlış Bilgiler Neden Daha Hızlı Yayılıyor Görsel 2

Yanlış Bilgi Altı Kat Daha Fazla Yayılıyor

Araştırma sonuçlarına göre, yanlış bilgi içeren içerikler, doğru bilgilere göre yüzde 70 oranında daha fazla paylaşılmaktadır. Ayrıca, doğru bilgilerin yayılması yanlış bilgilere göre 6 kat daha uzun zaman almaktadır. Bu veriler, yanlış bilginin sosyal medya platformlarında çok daha hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaştığını göstermektedir.

Bot Hesapların Etkisi Düşük

Yayılma hızına katkıda bulunduğu düşünülen bir diğer unsur, algoritmalar tarafından yönetilen bot hesaplar. Ancak araştırma, bot hesapların etkisi çıkarıldığında bile yanlış bilginin hâlâ yüksek bir hızla yayıldığını ortaya koymaktadır. Bu da, yanlış bilgilerin büyük oranda gerçek kişiler tarafından paylaşıldığını göstermektedir.

Yanlış Bilgilerin Yayılma Nedenleri Nelerdir?

Araştırmacılar, yanlış bilgilerin daha hızlı yayılmasının nedenini, bu bilgilerin genellikle daha dikkat çekici ve şaşırtıcı olmasına bağlamaktadır. İnsanların ilgi çekici içeriklere yönelme eğilimi, yanlış bilgilerin paylaşımını artırmaktadır. Ancak, bu durum bilgi kirliliğine neden olurken, doğru bilginin yayılmasını zorlaştırmaktadır. 

Muhabir: Sibel Bay