Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç verilerini yayımladı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında gerileyerek 172,7 milyar dolar seviyesine indi.
Vadesine 12 ay ya da daha kısa süre kalan borçları gösteren "kalan vadeye göre" dış borç stoku ise 224,8 milyar dolar olarak kaydedildi.
Bankalar Yükseldi, MB Geriledi
Mart ayında bankalara ait kısa vadeli dış borç yükümlülükleri yüzde 0,5 oranında yükselişle 77,8 milyar dolara çıkarken, Merkez Bankası kaynaklı dış borçlar yüzde 4,2 oranında azalarak 30,2 milyar dolara geriledi.
Yurt dışından sağlanan kısa vadeli banka kredileri yüzde 3,5 düşerek 18,6 milyar dolara indi. Öte yandan, yurt dışı yerleşik bankaların Türkiye’deki mevduatları yüzde 1,1 oranında artarak 18,5 milyar dolara ulaştı.
Sektör Borçları Arttı
Bankacılık dışındaki yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları ise yüzde 3,5 artış göstererek 19,5 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde, TL cinsinden mevduatlar yüzde 0,9 artarak 21,3 milyar dolara çıktı.
Diğer sektörlerin oluşturduğu kısa vadeli dış borç stoku ise yüzde 1 artarak 64,8 milyar dolara ulaştı. Dış ticaretten kaynaklı ticari krediler 60,7 milyar dolara çıkarken, nakit krediye dayalı yükümlülükler 4,1 milyar dolara gerileyerek yüzde 6,9’luk bir düşüş sergiledi.
Borç Dağılımında Dolar İlk Sırada
Borçların döviz türlerine göre dağılımında ise yüzde 35’i dolar, yüzde 26’sı euro, yüzde 24’ü Türk lirası ve yüzde 15’i diğer yabancı para birimlerinden oluştu.
Mart ayı itibarıyla kalan vadeye göre yapılan analizde, Merkez Bankası ve genel hükümete ait toplam yükümlülüklerin düştüğü; buna karşın bankalar ve diğer sektörlerin yükümlülüklerinin arttığı görüldü.