Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, yaptığı açıklamada sulak alanların yaşadığı kuraklık hakkında bilgi verdi. Özellikle Eğirdir, Beyşehir ve Burdur göllerinin su seviyelerindeki düşüşlere dikkat çekti.

Burdur Gölü Kuruyor

Burdur Gölü’nün yaşadığı su kaybına dikkat çekmek isteyen Gülle, yarım asırda 20 metrelik bir seviye kaybı yaşayan gölün aynı zamanda hacminin de yarısını kaybettiğini açıkladı. Bunlara ek olarak doğada bazı şeylerin yolunda gitmediğini, doğanın kan damarları olarak nitelendirdiği hidrolojik yapının da bozulma tehlikesi altında olduğunu ifade etti.

“Kış Kuraklığı Yaşıyoruz“

Prof. Dr. Gülle, su kaynaklarındaki azalmanın ardında büyük bir insan etkisinin varlığından söz etti. Bölgede yıllardır akarsular üzerinde gerekenden fazla baraj ve gölet yapıldığını, ayrıca yer altı sularının aşırı şekilde kullanıldığını söyledi.

Karınca Yumurtası Yağının Faydaları Nelerdir? Karınca Yumurtası Yağının Faydaları Nelerdir?

2000'lerin başında yağış rejimindeki değişimin hissedilmeye başladığını hatırlatan Prof. Dr. Gülle, 2024 kışının son derece kuru geçmesine dikkat çekti. “İnanılmaz derecede kış kuraklığı yaşıyoruz“ sözleri ile durumu özetledi.

Burdur Gölü’nün Öncesi ve Şimdisi

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Burdur Gölü'nün su kotu 857,44 metre ile en yüksek seviyesine 1974 yılı Mayıs ayında ulaşmıştı. Ancak, Aralık 2024 tarihinde yapılan ölçümde bu seviye 836,65 metreye geriledi. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılına ait verilerine göre Burdur’da metrekareye 556,1 kilogram yağış düşerken, 2024 yılında yağış miktarı metrekareye 427,50 kilogram olarak kaydedildi.

Kaynak: DHA