Kurban Bayramı’na yaklaşırken sıcak havalarla birlikte hijyen riski de büyüyor. Etlerin uzun süre açıkta kalması, salmonella başta olmak üzere ciddi bakteriyel enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Etler en geç 2 saat içinde buzdolabına alınmalı” dedi.

Sivilcelerin Asıl Nedeni Evdeki Bu Eşyalar Olabilir Sivilcelerin Asıl Nedeni Evdeki Bu Eşyalar Olabilir

Etin Düşmanı: Sıcak Hava ve İhmal

Kurban Bayramı’na günler kala uzmanlar, artan sıcaklıkların kurban eti üzerindeki etkilerine karşı uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kesim sonrası etler en geç 2 saat içinde buzdolabına alınmalı. Hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda muhafaza edilmeli. Aksi halde bozulmaya başlayan etler, salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir” dedi.

Şarbon Riski Göz Ardı Edilmemeli

Bayram boyunca hijyenik kurallara azami dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Diktaş, “Kurban kesimi, mutlaka ehil kişilerce ve temiz ortamlarda yapılmalı. Çıplak elle temasta, şarbon gibi ciddi hastalık riski doğabilir. Kesim işleminin uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi bu nedenle büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Et Hızla Parçalanıp Soğutulmalı

Sıcak havalarda etin muhafazasında yapılan basit hataların halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Diktaş, “Etlerin bozulmaması için hızlıca küçük parçalara ayrılarak uygun şekilde saklanması gerekiyor. Kesim sonrası etler en geç 2 saat içinde buzdolabına alınmalı. Hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda muhafaza edilmeli. Aksi halde bozulmaya başlayan etler, salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Bu da ishal, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren salgınlara sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

İdrar Bulaşan Etler Asla Yenmemeli

Doç. Dr. Diktaş, kurban kesimi sırasında oluşabilecek idrar teması konusunda da uyardı: “Mesane kesilmesi gibi durumlarda ete idrar bulaşabilir. Böyle bir temas varsa o etin kontrollü şekilde ayrılması, hatta hiç tüketilmemesi sağlık açısından en doğru karar olur.”

Sakatat Temizliğine Dikkat

Karaciğer, akciğer, böbrek ve beyin gibi sakatatların sağlık açısından risk taşıdığını belirten Diktaş, "Karaciğer, akciğer, böbrek ve beyin gibi sakatatlar, bazı paraziter ve viral enfeksiyonlara neden olabilir. Bu tür besinlerin çok iyi temizlenmesi, ardından da yüksek ısıyla ve iyi şekilde pişirilerek tüketilmesi gerekir. Aksi halde sindirim sistemi hastalıkları kaçınılmaz hale gelebilir” dedi.

Kaynak: DHA