Iğdır Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sait Yıldırım, strateji ve macera odaklı oyunlara artan ilginin, yetişkinlerde de oyun bağımlılığını tetiklediğini söyledi. Günlük yaşamla benzeşen içerikler, bireyleri sanal dünyaya daha fazla bağlarken; oyunlar, stres ve sorunlardan kaçış aracı haline geliyor.

Strateji Temalı Oyunlara İlgi Arttı

Iğdır Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Sait Yıldırım, oyun bağımlılığının artık yalnızca çocukları değil, gençler ve yetişkinleri de etkisi altına aldığını söyledi. Yıldırım, yaptığı araştırmada yeni çıkan 748 oyunu inceleyerek, oyun içeriklerinin ciddi bir dönüşüm geçirdiğini gözlemlediklerini aktardı.

The Accolade Tablosu: Onurun ve Aşkın Buluştuğu An The Accolade Tablosu: Onurun ve Aşkın Buluştuğu An

Günlük Hayatın Temsili Oyunlara Yansıyor

Doç. Dr. Yıldırım, son yıllarda strateji, macera ve sorumluluk yüklemeli oyunların ciddi oranda arttığını belirterek, “Daha önce savaş ve rekabet odaklı oyunlar ağırlıktayken artık yaşam pratiklerini yansıtan, strateji kurmaya dayalı oyunlar öne çıkıyor. Bu da oyuncuların oyunu sadece eğlence değil, bir kaçış alanı olarak görmesine neden oluyor” dedi.

Gerçeklik Algısı Bağımlılığı Tetikliyor

Oyunlardaki gerçeklik hissinin artmasının, kullanıcıların oyunla daha derin bir bağ kurmasına neden olduğunu ifade eden Yıldırım, “Küresel krizler, ekonomik sıkıntılar ya da sosyal problemler artık oyunlara da entegre ediliyor. Bu da sorumluluk algısını sanal ortama taşıyor ve bireylerin toplumsal hayattan soyutlanmasına yol açıyor” diye konuştu.

Oyunlar Kaçış Alanına Dönüşüyor

Yıldırım, medya kullanım süresi arttıkça bireylerin oyunlara daha fazla yöneldiğini ve bu durumun oyun bağımlılığını tetiklediğini vurguladı: “Stresle baş etmek isteyen bireyler için oyunlar kısa süreli bir rahatlama sunsa da, bu alışkanlık zamanla ciddi bir bağımlılığa dönüşebiliyor.”

Kaynak: DHA