İnsanlar bazı durumlarda kendilerini, arka arkaya ve sık şekilde hapşırırken bulur. Bunun birçok sebebi olabilir. Özellikle bahar dönemlerinde artan bu hapşırmalar, alerji sonucu ortaya çıkabilir. Üst üste hapşırmanın ne anlama geldiğini merak edenler için düzenlediğimiz metnimizi okuyabilirsiniz.

Üst Üste Hapşırmak Ne Anlama Gelir?

Hapşırma, burun mukozasının çeşitli nedenlerle tahriş olması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Etmoidal ve maksiller sinirler aracılığıyla trigeminal sinire iletilen impulslar, hapşırma merkezine yönlendirilir. Hapşırma refleksi genellikle gözlerin kapanması ve derin nefes almayla başlar, ardından patlayıcı bir nefes verme gelir. Bu süreçlerin sonunda küçük dil bastırılır ve hava büyük kısmı burundan geçer, böylece dışarı atma gerçekleşir.

Deniz Kızı Hastalığı Sirenomelia'nın Şok Gerçekleri Deniz Kızı Hastalığı Sirenomelia'nın Şok Gerçekleri

Alerjik rinit, sık hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı ve tıkanıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler ataklar halinde ortaya çıkar, ancak benzer şikayetleri taklit edebilen diğer burun hastalıkları da bulunabilir. Yanlış teşhis ve tedaviyi önlemek için KBB uzmanına başvurmak önemlidir.

Alerjik rinitin tipi yaşa bağlı olarak değişir. Bebeklik ve çocukluk döneminde besin alerjisi ve hassas cilt sıklıkla karşılaşılan alerji türüyken, ergenlik dönemi ve erişkinlikte alerjik rinit ve alerjik astım daha yaygındır. Alerji gelişiminde genetik yatkınlık, alerjen maddelere erken maruz kalma, sigara ve hava kirliliği gibi faktörler etkilidir.

Alerjik hastalıkların şiddeti ve seyri bireyseldir, duygusal stres ve sigara dumanı alerjik reaksiyonları artırabilir. Alerjiye eğilimli ailelerde, koruma önlemleriyle çocuğun alerji riski azaltılabilir. Bunlar arasında hamilelik süresince sigara içilmemesi, nem oranının düşürülmesi, alerjenleri azaltan hava filtreleri kullanılması ve çocuğun ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gibi önlemler bulunur.

Hapşırmanın nedenleri arasında toz, hastalık, duygusal tepkiler ve güneş ışığı bulunabilir. Ancak hapşırık genellikle burun ve boğazdaki mukus zarlarından kaynaklanır. Hapşırmanın ardı ardına gelmesi, sistemimizin yabancı maddeleri atma isteğini ifade edebilir.

Muhabir: Salih Demirelli