Ankara’nın tarihi semti Ulus Hacıbayram’da yarım asırdır dans ayakkabısı üretimi yapan İsmail Aydoğdu, bale başta olmak üzere farklı dans türlerine olan ilginin her geçen gün arttığını vurguluyor.

Devlet Opera ve Balesi’nde uzun yıllar bale ayakkabıcısı olarak çalışan ve emekli olduktan sonra Hacıbayram’daki atölyesinde dans ayakkabısı üretmeye devam eden Aydoğdu, boş zamanlarını değerlendirmek ve insanlara katkı sağlamak amacıyla çalışmaya devam ediyor. Mesleğinin inceliklerini paylaşan Aydoğdu, “Dans ayakkabısı büyük emek isteyen bir iş. Herkes bu mesleğin ölmeye yüz tuttuğunu söylüyor, ama ben böyle düşünmüyorum” diye konuştu.

 “Dansı Tamamlayan Ayakkabıdır”

Aydoğdu, özellikle Latin dans ayakkabılarının üretimine devam ettiğini belirterek, “Dansı bütün yapan ayakkabıdır. Kaliteli bir ayakkabı için her zaman bize ihtiyaç duyulacak” dedi. Yurt içi ve yurt dışından pek çok sipariş aldığını dile getiren Aydoğdu, dans ayakkabısının sadece bir ayakkabı değil, bir sanat eseri olduğuna dikkat çekti.

Rüyada Tanımadık Bir İnsan Görmek Ne Anlama Gelir? Rüyada Tanımadık Bir İnsan Görmek Ne Anlama Gelir?

Dans Ayakkabıları Ulus'taki Atölyede Hayat Buluyor! Görsel 3

“Bu Meslek Sevmeden Yapılmaz”

2009 yılında emekli olmasına rağmen mesleğine duyduğu tutku sayesinde üretime devam eden İsmail Aydoğdu, özellikle el işçiliğiyle hazırladığı tango ayakkabılarıyla biliniyor. Ulus’taki atölyesinde bu mesleği sürdüren Aydoğdu, “Bu işi sevmeden yapamazsınız” diyerek, mesleğine olan bağlılığını dile getiriyor. Aydoğdu, babasının mesleğini devam ettirdiğini ifade ederek, “Bu işe ilkokuldan sonra babamın yanında çırak olarak başladım ve Ankara’da dans ayakkabısı üreten az sayıdaki kişiden biri oldum” diye ekledi.

Yurt içi ve yurt dışındaki pek çok üniversite ve dans topluluğuna ayakkabı üreten Aydoğdu, Bilkent, Gazi, ODTÜ ve Hacettepe gibi üniversitelerden toplu siparişler aldığını belirtti. Aydoğdu, “Bireysel siparişlerin yanı sıra topluluklara da ayakkabı hazırlıyorum. Üniversitelerin dans grupları beni tanır” dedi. Ayrıca toplu siparişlerde ayak kalıbı çıkararak kişiye özel üretim yaptığını ve teslimatları bazen bizzat kendisinin gerçekleştirdiğini söyledi.

Dans Ayakkabıları Ulus'taki Atölyede Hayat Buluyor! Görsel 2

Mesleği Gelecekte Neler Bekliyor?

Mesleğinin giderek azalan bir zanaat olduğunu ifade eden Aydoğdu, yeni neslin bu mesleğe ilgi göstermediğinden yakındı. “Bizim mesleğe artık sanatkâr girmiyor, çünkü emeğin karşılığı alınamıyor. Okullardan çırak gelsin istiyoruz, ama maalesef gelmiyor. Yeni nesil bu mesleğe ilgi göstermiyor” diye ekledi.

Muhabir: Sibel Bay