ARDA KEMAL ATAY
Kavurucu sıcakların gelmesiyle birlikte güneşte korunmak için çeşitli yollara başvuruyoruz. Bunun için güneşe direkt olarak maruz kalmaktan kaçınacak, zararlı ışınlarına karşı korunacak yöntemleri araştırıyoruz. Aksi takdirde güneş çarpması ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu anlamda güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye kullanımını ihmal etmemek gerekiyor.
Peki, tüm bu önlemler güneş çarpmasına karşı bizi koruyor mu? Güneş çarpmasını önlemek için ne gibi yöntemler uygulanmalı? İşte güneş çarpması hakkında bilinmesi gerekenler...
Güneş Çarpması Nedir?
Güneş çarpması özellikle güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde gerçekleşmektedir. Aşırı sıcak havalarda, vücut ısısında meydana gelen bozulmalarla beraber gelişen güneş çarpması, özellikle küçük yaştaki çocuklarda çok sık görülmektedir. Güneş çarpmasından korunmak için yetkililer zaman zaman uyarı yapmaktadır. Bu doğrultuda balta şeker ve tansiyon hastaları olmak üzere ileri yaşlardaki vatandaşların sokağa çıkmaması uyarısı yapılır. Özellikle rüzgarın az olduğu günlerde güneş çarpması riski kat kat artmaktadır. Yine özellikle 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda daha sık meydana gelen güneş çarpması, çocuk ve yaşlılarda daha düşük sıcaklıklarda da görülebilir..
Güneş Çarpması belirtileri nelerdir?
Güneş çarpmasını çok farklı şekillerde hissedebiliriz. Bu bazen baş ağrısıyla başlayarak bulantıya kadar gitmektedir. Güneş çarpmasının en yaygın belirtisi bu anlamda; baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları (sersemlik, yürümede bozukluk), ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybı şeklindedir.
Yine sıcak çarpmasıyla birlikte havale durumu da ortaya çıkabilir. Solunum sistemindeki düzensizlik ve 40 derecenin üzerinde bir ateşle beraber cilt üzerinde kızarıklık da bulunuyorsa buna “sıcak koması” eşlik ediyor. İlerleyen boyutlarda çok ciddi sıkıntılara yol açan güneş çarpmalarının hayati risk taşıdığı da unutulmamalıdır. Diğer taraftan, güneş çarpması sonucunda iyileşen hastalarda bile kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple hastalığın ilk belirtisinde bir tanı konulması ve bu anlamda kişinin bilinç seviyesi kaybolmadan geren müdahalenin yapılması gerekir.
Güneş çarpmasında medyana gelen en belirgin belirtiler şöyle;
· Yüksek ateş,
· Kuru –sıcak-ağrılı cilt,
· Bulantı
· Baş ağrısı
· Kusma ve baş dönmesi,
· Kas krampları,
· Çarpıntı
· Uykuya eğilim,
· Şuur bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir.