Reklamlar, kilo verme programları ve sosyal medya platformları, hızlı kilo kaybı vaat eden haplar, tozlar ve çaylarla dolup taşıyor. Ünlülerin sadece iki haftada 13 kilo verdiği haberleri, birçok insanın hızlı kilo verme isteğini artırıyor. Ancak 2017 tarihli bir makaleye göre, hızlı kilo veren kişilerin yaklaşık %90'ı, gösterdikleri tüm çabalara rağmen bu kiloları geri alıyor.

Hızlı Kilo Vermenin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Herkesin kilo verme nedenleri farklı olabilir ancak hızlı kilo kaybı çabaları genellikle olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kilo vermek istemekte bir sakınca yoktur, ancak bunu sağlıklı bir şekilde yapmak sağlık açısından hayati önem taşımaktadır. Peki, hızlı kilo verdiğinizde vücudunuzda neler olur?

Duyunca Şaşıracağınız 9 Uykusuzluk Belirtisi Duyunca Şaşıracağınız 9 Uykusuzluk Belirtisi

Kas Kaybı Yaşama Olasılığınız Yüksek

Hız kaybı genellikle daha fazla kas kaybı anlamına gelir. Yetişkinlerin kilo vermek istediklerinde en çok tercih ettiği iki strateji, daha az yemek ve daha fazla egzersiz yapmaktır. Bu popüler yöntemler, kilo kaybının temel nedenlerinden biri olan kalori açığını oluşturur. Kalori açığı durumu, vücudun farklı dokuları parçalamaya geçmesine neden olur. Yağ dokusunu parçalayabilse de, aynı zamanda kas dokusunu da parçalayabilir. Hızlı kilo kaybı sırasında bu durum, beklediğinizden daha fazla kas kaybına yol açabilir.

Kas kaybı, sadece ağır eşyaları kaldırma veya düzgün denge sağlama yeteneğinizi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kalbinizin organlarınıza kan pompalaması ve akciğerlerinizin nefes alması gibi işlevselliği etkileyen birçok vücut parçasını da olumsuz etkileyebilir. Kas kaybı ayrıca zayıflığa yol açar ve yaralanma riskinizi artırır.

Geri Kilo Alımı

Araştırmalara göre kas kaybı, dinlenme metabolizma hızınızın (RMR) düşmesine yol açarak geri kilo alımını beraberinde getirebilir. Dinlenme metabolizma hızı, vücudunuzun dinlenirken kalori yakma hızını ölçer. Bu nedenle, kas kazanımı, daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Vücudunuz ani kalori kısıtlamalarına uyum sağlamaya çalıştığında, kilo geri alımı kaçınılmaz hale gelebilir.

Gerekli Besin Maddelerinden Mahrum Kalabilirsiniz

Bu aşırı kilo verme taktikleri, tartınızdaki rakamları düşürtebilir; ancak vücudunuzun optimal sağlık için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden mahrum kalmanıza yol açabilir. Besin eksiklikleri, saç dökülmesi, anemi, yorgunluk ve zayıf kemiklere yol açabilir. Çeşitli besin zengini gıdalar tüketmek, özellikle bitki bazlı besinler, vücudunuza dengeli bir beslenme sunar.

Safra Taşı Riski Artabilir

Hızlı kilo kaybı, safra taşı riskini artırabilir. Araştırmalarda, hızlı kilo kaybı durumunda, karaciğerden safraya kolesterol salınımının arttığını ve bu durumun safra taşlarına neden olabileceğini belirtilmektedir. Safra taşları, safra kesenizde oluşan taş benzeri birikintilerdir. Kaybedilen ve tekrar kazanılan kilonun miktarı ne kadar fazla olursa, safra taşı oluşma olasılığı da o kadar artar.

Enerjiniz Tükenebilir

Hızlı kilo verme hedeflerine ulaşmak isteyen birçok insan, kalori kısıtlamasına gidebilir ve bu da hızlı kilo kaybını sağlamak için bir yol olarak görülür. Ancak, bu durum vücudunuzun yeterince enerji almasını engelleyebilir ve sonucunda yorgun ve halsiz hissetmenize yol açabilir. Eğer aktif bir yaşam tarzına sahipseniz, yetersiz enerji alımı yüzünden antrenmanlarınız olumsuz etkilenebilir. Enerjinizi korumak ve sağlıklı bir beslenme ile kilo vermek, en iyi şekilde işlev gösterebilmenizi sağlar.

Zihinsel Sağlığınıza Zarar Verebilir

Tartıya bağımlı olmak, vücut yağından korkmak ve belirli bir bedene sahip olma baskısı, zihinsel sağlığınıza zarar verebilir ve gıda ile sağlıksız bir ilişki geliştirmeye yol açabilir. Aşırı hızlı kilo kaybı, sosyal yaşamınızı da etkileyebilir.

Muhabir: Handan Işıksal