Cumhuriyet'in 102. yılı etkinlikleri kapsamında, ‘102 yılda 102’ sergi sloganıyla Kars’ta ‘Ani Ören Yeri'nin Hikayesi’ konulu bir sergi açıldı. Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde 12-13 Mayıs tarihlerinde düzenlenen sergi, 244 eseri kapsıyor. Bu eserlerin 196’sı, ilk kez halkla buluştu. Sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ‘Cumhuriyet'in Işığında Anadolu'nun Kültürel Mirasına Yolculuk Projesi’ çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

Sergide Yer Alan Eserler

Sergi, Ani Ören Yeri'nden çıkarılan tarihi eserlerin yanı sıra, altın, gümüş, bronz, cam, taş ve metalden yapılmış günlük yaşam malzemeleriyle dikkat çekiyor. 1892’den itibaren yapılan kazılar sonucunda elde edilen eserler, bir kronolojiyle sergilendi.

Müzeler Dairesi Başkanı Serkan Gedük, sergideki eserlerin vitrin değişikliği ile halkla buluşturulduğunu belirterek, “Sergimizde özellikle 1892 yılından itibaren arkeolojik kazılarda elde edilen kültür varlıkları bir kronoloji halinde yer alıyor. İlk defa görülecek eserler var. Bu süreli sergileri yapmamızdaki en büyük nedenlerden bir tanesi müzelerimizin depolarında korunan eserlerin vitrinlerde yer değişikliğiyle farklı açılardan ve konseptlerle hikayeleriyle birlikte anlatmaktır” dedi.

İstanbul'da Loft Art'ta 'Dualite' Sergisi Başlıyor İstanbul'da Loft Art'ta 'Dualite' Sergisi Başlıyor

Yeni Keşifler ve Ani'nin Önemi

Ani, 2016 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kafkas Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, Ani'nin Anadolu'daki Türk İslam tarihindeki önemine değindi.

Arslan, “2016 yılından beri UNESCO Dünya miras listesinde bulunan Ani'nin özellikle Anadolu'daki Türk İslam tarihi açısından önemi ortadadır. Sultan Alparslan'ın 1064 yılındaki fethi ile birlikte Türklerin Anadolu'ya ilk giriş kapısı olmuş ve böylelikle Anadolu'daki Türk İslam şehirciliğinin ve Türk İslam mimarisinin de başlangıç noktasını oluşturmuştur” dedi.

Ayrıca, Ani’deki kazıların ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 2025 kazı sezonunun açıldığını duyurdu.

Günlük Yaşamdan Eserler

Arslan, “Ani, 5 bin yıllık bir kent. Yani Geç Kalkolitik Çağ'dan itibaren yerleşime sahne olmuş ve günümüze kadar da 5 bin yıllık bir dönem geçirmiş. Buradaki eserlerde hiç şüphesiz Ani'nin ilk çağlarından itibaren günlük yaşama dair buluntuları içeriyor” şeklinde konuştu.

Sergide, Orta Çağ'a ait sırlı ve sırsız seramikler, kemik ve camdan yapılmış bilezikler ve boncuklar gibi pek çok eser bulunuyor. Bu eserler, hem tarihsel açıdan hem de günlük yaşamın izlerini taşıyor.

Sergi Ziyaretçilerini Ağırlıyor

Müzeye gelen davetliler, Ani Ören Yeri'nden çıkarılan eserlerin yer aldığı sergiyi gezdi. Sergi, hem tarihi hem de kültürel olarak büyük bir anlam taşıyor ve Ani'nin farkındalığını artırmayı hedefliyor. Ani'nin 5 bin yıllık geçmişini ve zengin kültürel mirasını tanıtmak amacıyla yapılan bu sergi, büyük bir ilgiyle karşılandı.

Kaynak: DHA