Küresel finansal piyasalarda yön arayışı sürerken, ABD ekonomisine dair endişeler ile Fed yetkililerinden gelen tarifelere yönelik açıklamalar yatırımcı güvenini zayıflatıyor. Fed üyeleri, tarifelerin ekonomik yavaşlamaya neden olabileceği ve enflasyonu yeniden körükleyebileceği konusunda uyarıyor.

Dünyanın önde gelen ekonomileri, birçok risk ve belirsizlik arasında gelecek projeksiyonlarını şekillendirmeye çalışırken, ABD’nin korumacı ticaret hamleleri küresel ekonomideki soru işaretlerini canlı tutuyor.

Türkiye’nin Uluslararası Yatırım Pozisyonu Açığı Geriledi Türkiye’nin Uluslararası Yatırım Pozisyonu Açığı Geriledi

ABD ile Çin arasında daha önce varılan geçici tarife anlaşması, küresel risk algısını bir nebze azaltmıştı. Ancak düşük oranlarla da olsa tarifelerin halen yürürlükte olması, küresel ticaretin zayıflayabileceği ve bunun büyüme ile enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratabileceği endişesini beraberinde getiriyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi ve ticaret politikaları yakından izlenirken, ülkenin kredi notunun düşürülmesi, vergi reformunun bütçe açığını büyütebileceği ve tarifelerin yeniden enflasyonist baskılar yaratabileceği yönündeki tartışmalar fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor.

ABD tahvil piyasalarında satış baskısı öne çıkarken, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,51 seviyesini aşarak son dönemin en yüksek seviyelerine yaklaştı. Uzmanlar, bu hareketin yatırımcıların gelecek döneme dair güvensizliklerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Trump, Cumhuriyetçilerle gerçekleştirdiği görüşmede vergi indirimi tasarısının önemine vurgu yaparak, “Parti olarak inanılmaz bir birlikteliğimiz olduğunu düşünüyorum. Bu tasarıyla ilgili büyük bir zafer kazanacağız” dedi. Ayrıca, tasarının geçmemesi halinde halkın yüksek vergilerle karşı karşıya kalabileceğini ve bunun sorumlusunun Demokratlar olacağını ifade etti.

Fed kanadında ise açıklamalar dikkat çekti. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, ABD ile Çin arasında varılan uzlaşmaya rağmen tarifelerin hâlâ ekonomik faaliyet üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine değindi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise “ekonominin büyük ihtimalle fiyat artışları dönemine yaklaştığını” belirtti.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath da ABD'nin mali açığına dikkat çekerek, bütçenin sürdürülebilirliğini sağlamak adına bu açığın azaltılması gerektiğini söyledi.

Kurumsal cephede Tesla’nın hisseleri, Elon Musk’ın Katar Ekonomi Forumu’ndaki “önümüzdeki 5 yıl boyunca Tesla’yı yönetmeye devam edeceğim” ve “siyasi kampanyalara ayırdığım bütçeyi ciddi şekilde azaltacağım” açıklamaları sonrası yüzde 0,5 oranında yükseldi.

Altın Yükselişini Üçüncü Güne Taşıdı

Jeopolitik riskler ve ekonomik belirsizliklerle birlikte yatırımcıların güvenli liman arayışı altına olan talebi artırıyor. Ons altın, son üç işlem gününde yukarı yönlü bir seyir izleyerek dünü yüzde 1,9 artışla 3.290 dolardan kapattı. Şu sıralarda ise yüzde 0,8’lik primle 3.315 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi yeni güne yüzde 0,3’lük düşüşle 99,6 puandan başlarken, Brent petrolün varili yüzde 1,5 değer kaybıyla 66,1 dolardan işlem görmekte.

New York borsasında dün satışlar ön plandaydı. S&P 500 endeksi yüzde 0,39, Nasdaq yüzde 0,38 ve Dow Jones yüzde 0,27 gerilerken, ABD vadeli endeks kontratları güne negatif başladı.

Avrupa Borsaları Pozitif Kaldı, Gözler Jeopolitik Gelişmelerde

Avrupa borsalarında dün genel olarak olumlu bir seyir izlendi. Rusya’nın Ukrayna’nın Sumi bölgesine düzenlediği füze saldırısı gündemdeki yerini korurken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yayımladığı raporda ticaret gerilimlerinin Avro Bölgesi'nin finansal dengesi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı.

Raporda, ticaret politikalarındaki belirsizliğin büyümeyi yavaşlatabileceği, bankaların kârlılığı, kredileri ve finansal istikrarının risk altında olduğu belirtildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, mevcut AB bütçesinin artık değişen küresel koşullara cevap veremediğini ve yapısal esneklikten yoksun olduğunu belirterek, “Bütçeyi her acil durumda zorlayarak kaynak yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail ile sürdürülen serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin askıya alındığını duyurdu. Ülkede TÜFE nisan ayında yıllık bazda yüzde 3,5 artarak beklentilerin üzerine çıktı.

Borsa endeksleri günü yükselişle tamamlarken, Almanya'da DAX 40 yüzde 0,42, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,94, İtalya’da FTSE MIB yüzde 0,89 ve Fransa’da CAC 40 yüzde 0,75 değer kazandı. Avrupa vadeli endeksleri ise güne karışık başladı.

Asya Borsaları Karışık Seyrediyor, Japonya Geride Kaldı

Asya piyasalarında ise genel olarak pozitif hava hâkimken, Japonya borsası düşüşle dikkat çekti. Japonya’nın nisan ayı ihracatı yıllık bazda yüzde 2 artsa da beklentilerin altında kaldı. Ülkenin ithalatı ise yüzde 2,2 gerileyerek dış ticaret açığını 115,8 milyar yene taşıdı.

Analistlere göre, ABD’nin yüzde 25’lik gümrük tarifesi uyguladığı otomotiv sektörünün Japon ekonomisi için hayati önem taşıdığı ve bu durumun ekonomik veriler üzerinde baskı oluşturabileceği belirtiliyor. ABD ile Japonya arasındaki üst düzey ticaret görüşmelerinin hafta sonu yapılması bekleniyor.

Çin tarafında ise ihracatçılar, geçici tarife indirimi adımlarına rağmen ABD dışındaki pazarlara yönelmeyi tercih ediyor. Allianz Trade’in anketine göre Çinli firmalar, ABD ile ticari ilişkilerden uzaklaşmayı planlıyor.

Morgan Stanley, Çin için büyüme tahminini yükseltti. 2025 beklentisi yüzde 4,2’den 4,5’e, 2026 tahmini ise yüzde 4’ten 4,2’ye çıkarıldı.

Günün sonunda Japonya’da Nikkei 225 yüzde 0,3 düşerken, Güney Kore Kospi yüzde 1,1, Çin Şanghay Bileşik yüzde 0,4 ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,9 artışla işlem gördü.

Borsa İstanbul Günü Satıcılı Tamamladı

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi günü yüzde 1,60 oranında düşüşle 9.514,01 puandan kapattı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, akşam seansında yüzde 0,3 düşüşle 10.839 puanda işlem gördü.

Dolar/TL kuru dün yüzde 0,1 artarak 38,8190 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,1’lik yükselişle 38,8570'ten işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu ve finansal hizmetler güven endeksinin öne çıktığını, yurt dışında ise veri akışının sakin geçeceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100’de 9.400 ve 9.300 seviyeleri destek, 9.600 ile 9.700 puanlar ise direnç olarak takip ediliyor.

Kaynak: AA