Türkiye’de Süt Üretimi Eylülde Yüzde 14,9 Arttı Türkiye’de Süt Üretimi Eylülde Yüzde 14,9 Arttı

Pazarlamada PEST analizi, dört temel faktörün ele alınmasıyla gerçekleştirilir. Bu unsurlar; politik, ekonomik, sosyolojik ve teknolojik gelişmelerdir. ‘PEST’ de bu dört alanın kısaltması olarak kullanılmaktadır.

PEST analizi süreci, dış çevreyi değerlendirmek için kullanılan önemli bir araçtır. Bu analiz, makro büyümenin dört temel faktörü; politika, ekonomi, sosyoloji ve teknoloji üzerinden yapılır.

PEST Analizinin Odaklandığı 4 Temel Alan 

Siyasi faktörler, devlet politikalarının faaliyet gösterilmek istenen alanda nasıl bir yaklaşıma sahip olduğunu ortaya koyar. O alana ilişkin getirilen düzenlemeler, vergiler ticaret kısıtlamaları ya da teşvikleri şirketlerin dikkate aldığı hususların başında gelir. Ekonomik faktörler, genel iktisadi tablo ve koşulların değerlendirilmesini içerir. Teknolojik faktörler ise, inovasyon, otomasyon ve dijitalleşme gibi unsurları değerlendirir. Teknolojideki gelişmeler hem üretim hem pazarlama hem de tüketim üzerinde belirleyici olduğundan bu alandaki ilerlemelerin yakından takip edilmesi ve doğru zamanlama ile gelişmelere adapte olunması mühimdir. Tüm bunların yanı sıra kültürel değerler ve gündelik pratikler de hesaba katılmalıdır. İşte burada da devreye sosyolojik faktörler girer. Hedef kitlenin kültürü ile örtüşmeyen bir ürün veya hizmetin tutturulma ihtimali yok denecek kadar azdır.

Yukarıda sıralanan 4 makro alandaki hususlar isabetli bir şekilde çözümlenerek oluşturulan bir pazarlama stratejisinin başarılı olma olasılığı epey yüksektir. İşte bu yüzden de pazarlamacılar tarafından PEST analizi önemsenir ve titizlikle yapılmaya çalışılır. PEST analizi, şirketlerin dış çevresini özet bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanır. Bu analiz ile pazarlama stratejisini inşa eden işletmeler, rekabette avantaj sağlar. 

Muhabir: Utku Kabakcı