Şevval Elif KIRAN'ın 23 Ocak 2024 tarihli yazısı: Rize Günlüğü
Herkese merhaba. Bu yazımda sizlere, kış turizmi için akla gelen yerlerden olan Rize ilimizden bahsedeceğim. Ben kış tatili olarak tercih ettim ve çok keyif aldım.
Öncelikle Rize’de havalimanı bulunması sebebiyle eğer yakın ildeyseniz tabii ki otobüs kullanabilirsiniz fakat Ankara-İstanbul gibi şehirlerden 13-14 saatlik otobüs yolculuğu yapmaktansa vakit kazanmak amacıyla mutlaka uçak ile ulaşım sağlanması taraftarıyım. Seyahat edeceğiniz tarihin en az üç hafta öncesinden biletleri kontrol edebilir, uygun fiyatlı bilet bulabilirsiniz. 1 saatlik uçak yolculuğumuzun ardından Rize ilimize vardık. Ardeşen ilçesinde bulunan kahvaltı yerini tercih ettik.
Kış ayları özellikle Karadeniz ilinde ayrı bir çetin geçiyor desek yanlış söylemiş olmayız. Ankara iline henüz kar gelmemiş olsa da Rize’de bizleri kar karşıladı. Kış kendini hissettirmeye başlamış, yeşilliğin üstünü kar kaplamıştı. Eğer yayla gezintisi yapacak olursanız mutlaka dağ aracı tipi araçlar tercih etmenizi öneririm. Kahvaltı yerimiz çok tepede olduğu için taksi, yolların buz tutması sebebiyle ulaşım sağlayamadı. Çok uzak olmadığımızdan dolayı yolun devamını yürüyerek tamamladık. Gerçekten yeşilin ve mavinin birleştiği yere bir de kar yağınca o yaylalar görülmeye değerdi. Rotamız;
Ardeşen, Ayder Yaylası ve Fırtına Deresi oldu.
Ayder Yaylası; Rize Çamlıhemşin'de yer alıyor ve 1350 metre rakımıyla öne çıkıyor. Ladin ve Kayın ormanları ile kaplı olan bu yayla, Karadeniz deyince akla ilk gelen yerlerden biri oluyor. Döneminde dinlenme amaçlı kullanılan bu yayla, şimdilerde turizm amacıyla tercih ediliyor. Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Ayder, konaklama, yeme içme ve geziler için de bire bir yerlerinden. Kaçkar Dağları manzarası eşliğinde huzurun keyfini çıkartabileceğiniz Ayder Yaylası, tatilini doğa ile iç içe geçirmek isteyenler tarafından gidilen ilk durak. Kış olması sebebiyle tüm restoranlar olmasa da büyük çoğunluğu açıktı. Yöresel ürünlerin sergilendiği hediyelik eşya dükkânları da hizmet vermeye devam ediyordu. Yöresel yemeklerden tatmak, soba eşliğinde manzaranın tadını çıkartmak, eşsiz bir deneyimdi.
Fırtına Deresi; Fırtına Vadisi, Fırtına Deresi’nin Karadeniz sahilden başlayıp iç kısımlara doğru ayrılıp Kaçkar Dağları’nın kuzey yamaçlarına kadar uzanmasından oluşuyor. Ardeşen’den denize dökülen Fırtına Deresi, oluşturduğu havzalarla rafting turizminin ülkemizdeki merkezlerinden oluyor. Kış olması sebebiyle hizmet verilmemekteydi fakat o eşsiz manzaranın çevresinde bulunan işletmelerde sıcak bir şeyler içip derenin keyfini çıkartmak ayrı bir deneyim.
Gezilecek ve görülecek o kadar yer var ki… Ülkemizin her yeri âdeta bir cennet. Kısa bir Rize turu yapmış olalım. Bir sonraki yazımda farklı iller ile devam edeceğim.