Begüm ÖNCÜ'nün 1 Aralık 2023 tarihli yazısı: 5G Yeni Nesil Ağ Sistemleri

Yeni nesil ağ sistemleri diğer bir ifadeyle 5G teknolojisi, mevcutta kullanmakta oldugumuz tüm kablosuz ağ teknolojilerini tek çatı altında toplayan bir altyapı sistemi olacaktır. Yapay zekâ, IoT ve otomasyon gibi teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte internete erişim talebi ve buna bağlı olarak oluşan fazla veri miktarı sebebiyle yeni bir altyapı gereksinimi ortaya çıktı. Önümüzdeki yıllarda da veri oluşum hızının artması öngörüldüğü için mevcut altyapıların bu yüksek veri kapasitesini taşıyabilecek hâle dönüştürülmesi gerekmektedir.

5G, önceki nesil teknolojilerden daha yüksek veri upload ve download hızlarıyla öne çıkmaktadır. Şu anda kullandığımız 4G ağlarından çok daha hızlı ve güvenli bir altyapı hizmeti sunmaktadır. Bu sayede günlük yaşantımızda kullandığımız uygulamalar, arama motorları ve sosyal ağlar için erişim kolaylığı sağlar, internet üzerinden yaptığımız tüm işlemler kısa bir sürede tamamlanır.

5G teknolojisi farklı alanlarda hayatımızı kolaylaştıracak çözümleri beraberinde getirecek. Otonom arabalar, gelişmiş oyun uygulamaları, akıllı şehir sensör sistemleri, akıllı ev aletleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, medikal cihazlar, robotlar, güvenlikli ve yüksek hızlı veri bağlantıları gerektiren canlı akış sistemleri bunlardan birkaçına örnektir.

Yeni nesil ağ sistemleri, IoT ağlarını da güçlendireceği için günümüzde kullandığımız VR ve IR teknolojilerine de katkı sağlayacak. 5G teknolojisinin yakın bir zaman içinde Türkiye’de de aktif olarak kullanılmaya başlaması bekleniyor. Şu an saha testleri sürdürülmekte. Aynı zamanda yeni nesil baz istasyonlarının üretim ve kurulum çalışmaları da devam etmekte. 

Yüksek hızı, kapasitesi ve düşük bekleme süresi ile birlikte 5G teknolojisi işletmelere, ekonomiye, insanların günlük yaşamlarına boyut atlatacak nitelikte bir potansiyel sunacaktır.

Akıllı şehir sistemleri bunlara ilk örnek olarak verilebilir. Bu sayede şehirdeki trafik akışı, insanların davranışları baz alınarak altyapı hakkında gerçek zamanlı bilgi toplamak mümkün. Bu verilerin toplanabilmesi için IoT cihazlardan da faydalanılmakta. Toplanan bilgiler analiz edilerek şehir planlamasında, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesinde, trafik düzeninin oluşturulmasında, şehrin hava ve su kalitesinin değerlendirilmesinde, daha pek çok konu hakkında faydalı çözümler geliştirilmesinde avantaj kazandırmış olacak. 

Aynı şekilde sürücüsüz araçların yaygınlaşabilmesi için de 5G altyapısına geçilmesi gerekmekte. Trafikte araçların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri ve trafiğin anlık durumu hakkında bilgi edinip uygun rotanın seçilebilmesi, belirlenen kurallar dâhilinde trafik akışının sağlanabilmesi, günlük hayatta kullanılabilmesi için internet bağlantısının çok hızlı ve beklemesiz olması gerekiyor. Bu teknoloji sayesinde sürücüsüz araçlar da aktif olarak kullanımda olabilecek. 

5G iletişim ağları, yine sağlık sektörüne de büyük ölçüde katma değer kazandıracak. Düşük bekleme süresi ve gerçek zamanlı bilgilerin aktarım hızının yüksek olması sayesinde özellikle Haptic Feedback teknolojisi ön planda olacak. 

Haptic Feedback teknolojisiyle birlikte sağlık sektöründe hayata geçirilecek projeler, tıbba yeni bir boyut kazandıracak. Bu teknoloji ile hazırlanmış eldiven ve VR  gözlükler kullanılarak bir doktorun hastasıyla aynı lokasyonda olması gerekmeden uzaktan tıbbi müdahele yapılabilecek. 5G ve gelecek nesil teknolojik altyapılarının yaygınlaşmasıyla birlikte ameliyatların dışında, giyilebilir teknolojilerin kullanımı da yaygınlaşacağı için yine hastaların uzaktan takibi de mümkün hâle gelecek.